AddToAny

- Da vi skulle over fjellet til Bergen i 2015, ble den ene bilen vår

- Da vi skulle over fjellet til Bergen i 2015, ble den ene bilen vår
- Det var en gang ei gammel død kone som skulle fraktes med hest og kjerre til kirkegården for å begraves. Men veien var full av humper og hull. Til slutt ristet kista så mye at kona ble vekket opp fra de døde. Noen år senere døde kona på ny. Da hun denne gangen skulle fraktes til kirkegården, hvisket ektemannen til kusken: Kjør forsiktig, flirer Helge og åpner døra før han flyr opp trappa for å
...vise oss rundt i neste etasje hos Bentzen på Solgaard Skog utenfor Moss sentrum. Møter kunder og leverandører

Det er ikke få kunder den blide selgeren med et stort lager av vitser, har hilst på. Helge har jobbet hos Bentzen As i Moss siden 1992, der han nå er daglig leder. Før det var han først mekaniker, og så verkstedsleder i bilbransjen. Han ønsket seg bort fra salg, men tilbudet han fikk, var å ta hånd om salget av kirkegårdsutstyret hos Bentzen As.



- Så da kom jeg hit, sier han og slår ut armene med et stort smil.



Sett bort fra et kort feilskjær tilbake til bilbransjen på slutten av 1990-tallet, har han jobbet hos Bentzen As siden. Kirkegårdsutstyret er fundamentet i bedriften, men de selger også elbiler til gravplasser, industri og flyplasser. Blant annet er bagasjetrallene du ser under flyet, levert fra Bentzen As.



Helge liker å treffe kunder og leverandører. Det er ved å møte dem ansikt til ansikt han bygger relasjoner og skaper tillit. Han kjører selv til Sverige for å hente varer i Vårgårda i nærheten av Borås, eller elbiler i Halmstad. Disse arbeidsdagene kan starte allerede klokka tre om natta, og han rekker ikke hjem før langt ut på kvelden.



Han kjører også ut varer til kundene på norske gravplasser i Sør-Norge. Når han leverer utstyr til steder som Stavanger, Bergen eller Trondheim, må han overnatte på veien. Da passer han på å få møte så mange kunder som mulig på samme reise. Kundene på Østlandet i rimelig nærhet til Moss, når han på dagsturer.



- Jeg er ute av kontoret rundt halvparten av tida, sier han.



Deltar på utstillinger og messer

Mange har møtt ham som salgsrepresentant under Fagdagene. I Mo i Rana i 2012 var det han som fikk ordnet det slik at utstyret kunne bli vist fram inne i selve foredragssalen. Men det er ikke alltid reisene til Fagdagene går etter planen.



- Da vi skulle over fjellet til Bergen i 2015, ble den ene bilen vår stoppet i kontroll fordi den manglet ferdsskriver. Den fikk kjøreforbud. Da måtte vi først kjøre til Bergen med den ene tilhengeren, og så kjøre tilbake for å hente den andre. Det ble 45 ekstra mil å kjøre til de Fagdagene, sier han og smiler.



Sammen med HH Maskin AS i Moss, og Park og Kombimaskiner AS i Drammen, arrangerer Bentzen As tre-fire minimesser i året rundt om i landet. Den nordligste har så langt vært i Bodø.

- Det er viktig å vise seg fram for kundene. Vi får høre hvor viktig det sosiale aspektet er med minimessene våre. Ikke minst setter de som jobber alene på en gravplass, stor pris på å få møte kolleger, sier han.



Tar i et tak

Helge er født og oppvokst i Mjøndalen i Buskerud, og som han sier det selv, er han vokst opp med sand i skoa. Han jobbet nemlig i et sandtak da han var ung. Han var også tidlig ute med å kjøre anleggsmaskiner. Disse erfaringene har fått stor betydning. Det gjør at han lettere ser løsninger når kundene har et eller annet problem med gravplassutstyret eller kjøretøyet de har kjøpt. - Vi bygger bilene etter kundenes ønsker, sier han.



Interessen for biler har ikke avtatt. På det overfylte kontoret hans i underetasjen i næringsbygget der Bentzen As holder hus, står en samling småbiler på rekke og rad oppå hyllene. Han bøyer seg fram og tar opp den ene:



- Dette er eksakte kopier av anleggsmaskiner jeg har kjøpt i størrelsen 1:50, sier han og setter bilen tilbake på rett plass.



Uhøytidelig

Han påstår at han en gang var beskjeden. Det må han ha vokst av seg. Han smiler og ler. Vitser og muntre småhistorier flyr ut av munnen. Ikke minst historier på egen bekostning. Helge er ikke en mann som tar seg selv høytidelig.

På sine besøk rundt om på gravplassene i Sør-Norge, er han ikke redd for å trå til, hvis kunden har utstyr som ikke fungerer som det skal. Han krabber til og med ned i nygravde graver for å sjekke hva som eventuelt er galt med stemplingsutstyret, selv om hverken sko eller klær er egnet for slikt skittent fysisk arbeid. Det mener han er viktig. Kunden skal ha tillit til at han selger kvalitet.



- Vi må gjøre praktisk arbeid. Skal vi kunne selge utstyret, må vi kunne bruke det selv, slår han fast.



Aktiv i menighetsliv

På fritida engasjerer han seg i frivillig arbeid for Misjonshuset i Moss. Det er en fri evangelisk forsamling med rundt 130 medlemmer. Helge er en av de tre lederne i menigheten som for tida står uten pastor. Det betyr at han må trå til også her. Han har blant annet forrettet i et titalls begravelser i menigheten. Dette synes han er svært meningsfullt.



- Det er oppmuntrende for meg å være med på slikt arbeid sammen med kona. Menigheten ønsker å være et gode for nabolaget. Blant annet tilbyr vi to ganger i året gratis dekkskift til 400 av Misjonshusets naboer. Opptil ti prosent kommer. Da blir det skiftet hjul og servert kaffe og kake. Det blir ofte en fin samtale også, sier han.



Møtte kona på møte

Siden han hvert år tilbringer 50-60 000 kilometer i bilen, liker han seg best hjemme på Våler utenfor Moss når han har fri. Selv om det har blitt få lengre ferier, har han vært fire-fem ganger i Syden. Årets påsketur var ett unntak. Den gikk til Israel sammen med førti fra andre menigheter. Denne rundreisen ga ham mange og sterke inntrykk.



Likevel har nok de årlige turene til Sarons dal i Kvinesdal, hatt størst betydning for hans liv. Dit har han dratt så godt som hvert eneste år siden han selv var en liten gutt. Og det var på en samling her han møtte Inger, jenta som skulle komme til å lokke ham over fjorden fra Mjøndalen i Buskerud til Våler i Østfold.



- Vi møttes i 1979, giftet oss i 1980, hun ble gravid tidlig i 1981 og vi fikk vår første sønn senhøstes samme år, så alt gikk i riktig rekkefølge, sier han og ler, fortsatt lykkelig etter 36 års ekteskap.



Kona Inger jobber som hjelpepleier i 60 prosent stilling på det nye sykehuset i Østfold. De har fått to sønner som nå er blitt 34 og 32 år gamle. Den yngste bor i Oslo. Den eldste, som selv har blitt far til to sønner, bor i Våler ikke så langt fra Helge.



- Det er koselig å få være sammen med de to barnebarna mine, sier han og smiler fornøyd.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt