AddToAny

Da Stortinget valgte Blindern framfor Tøyen

Da Stortinget valgte Blindern framfor Tøyen
Professorene vil ikke bo og arbeide i et fabrikkstrøk på østkanten, var et av argumentene da Stortinget for hundre år siden etter intens dragkamp vedtok å bygge et universitetsanlegg på Blindern.
I 1915 nedsatte datidens universitetsstyre «Det Akademiske kollegium» en komité som skulle vurdere utvidelse av Det kongelige Frederiks universitet.

- Det er flere grunner til at plassmangelen var blitt prekær, forteller historiker Anne Vaalund ved Museum for universitets- og vitenskapshistorie.

Antallet studenter hadde økt fra 830 i 1875 til ca. det dobbelte, men dette var ikke den viktigste årsaken. Det hadde fra 1870-årene foregått en fagspesialisering spesielt innenfor naturvitenskapen som førte til et økende behov for professorater. Laboratorier var dessuten blitt viktigere både i forskning og undervisning, og fysikk hadde seilt opp som et prestisjefag.

Kummerlige forhold

Mens kjemikerne hadde fått sin egen bygning allerede i 1870-årene, hadde fysikerne lenge måttet ta til takke med gamle og uhensiktsmessige lokaler i universitetskomplekset på Karl Johan.

ê Fysikerne hadde det helt forferdelig, slår Anne Vaalund fast.

Blant naturviterne som hadde måttet ta til takke med kummerlige lokaler, var Kristian Birkeland som utførte sine nordlyseksperimenter i underetasjen i Midtbygningen på Karl Johan. I arkivet etter universitetets bygningsinspektør hadde Birkeland måtte tigge om selv de minste bevilgninger til laboratorievirksomheten sin.

I kjelleren i Urbygningen hadde den verdensberømte meteorologen Vilhelm Bjerknes startet sin karriere i 1880-årene i farens laboratorium. Anne Vaalund refererer universitetets årsberetning fra 1895 hvor Carl Anton Bjerknes beskriver hvordan lokalene ble utvidet med et «ved den tid endnu sørgerligere rum, et stanklokale, som dets tidligere beboere just havde faaet adgang til at fraflytte af sundhedshensyn».

I den fremtid som nu kan overskues

At fysikerne trengte nye lokaler var det ingen tvil om. I 1914 hadde kollegiet derfor nedsatt en komité som skulle foreslå en tomt for Fysisk institutt. Denne konkluderte at den beste løsningen ville være å bygge instituttet mellom det nye universitetsbiblioteket på nåtidens Solli plass og Observatoriet, først og fremst på grunn av den korte avstanden til sentrumsbygningene.

Komiteen som ble nedsatt i februar 1915, fikk et bredere mandat. Den skulle trekke opp linjene for universitetets utvikling «med hensyn til nye lokaler og valg av tomter for disse i den fremtid som nu kan overskues».

Formann for denne komiteen var Haaken Hasberg Gran, professor i botanikk og bestyrer av Botanisk laboratorium. De øvrige medlemmer var fysiologiprofessor Sophus Torup, fysikkprofessor O. E. Schiøtz, høyesterettsadvokat og jusprofessor Fredrik Stang og språkprofessor Olaf Broch.

Komiteen skulle utrede følgende spørsmål: Hvor skulle det nye fysiske institutt ligge? Hvordan skulle den ubebyggede delen av den såkalte universitetsfirkanten dvs. Karl Johans gate 47, Frederiks gate 3. og Tullinløkka anvendes, og hva skulle man gjøre med Observatorietomta? Skulle den selges eller reserveres for nybygning? Og sist men ikke minst, burde man litt etter litt overføre undervisningen på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet til nye lokaler på Tøyen.

Spørsmål som måtte løses i sammenheng

Dette var spørsmål som grep inn i hverandre, og som ikke kunne utredes uavhengig av universitetets øvrige behov.

Hvilke utvidelser kunne man regne med at de humanistiske fakultetene og universitetets administrasjon ville komme til å trenge ikke alt for lagt frem i tiden?

Burde man også vurdere nye lokaler til det «Kemiske laboratorium» i Fredriks gate 3, eventuelt sammen med et nytt farmasøytisk institutt?

Og burde man oppføre en felles bygning for samtlige lesesaler, eller leseværelser som man kalte den gang, på universitetstomta på Karl Johan.

Mens studentene innenfor de naturvitenskapelige fagene hadde en viss tilgang til arbeidslokaler, var de øvrige studentene i det store og hele henvist til å arbeide i sine hjem og på sine hybler mellom forelesningene.

Alt dette var blant spørsmål som komiteen skulle ta stilling til.

Tre mulige områder for utbygging

Det dreide seg altså om tre mulige områder for utbygging: i tilknytning til universitetsanlegget på Karl Johan, på Observatorietomta eller på Tøyen.

Da kong Christian Frederik i 1811 opprettet Det Kongelige Frederiks Universitet, donerte han en stor eiendom på Tøyen til det nye universitetet. Det var her universitetet skulle ligge. Da Det Kongelige Frederiks Universitet etter mange år i leide lokaler kunne flytte inn i egne bygninger midt på 1800-tallet, ble det imidlertid på Karl Johan og ikke på Tøyen.

ê Med universitetsanlegget på Karl Johan

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt