AddToAny

Cappelen Damm tjener penger på kvakksalveri. Det bør de slutte med.

En av forlagets forfattere sitter for tiden i fengsel, dømt for svindel og kvakksalveri.
KOMMENTAR: I 2011 startet Human-Etisk Forbund kampanjen. Hensikten var å få flere til å forstå hvor grunnleggende viktig kritisk tenkning, vitenskap og rasjonalitet er for sivilisasjonen og demokratiet. Det er våre felles spilleregler, rett og slett. Problemstillingen har bare blitt mer og mer akutt de siste årene. Det er lett å føle avmakt når logikk og konsistent argumentasjon ikke teller lenger, og sannheten er det Donald Trump til enhver tid lirer av seg på Twitter.

Da vi startet Ingen liker å bli lurt var det alternativbransjen som fikk gjennomgå - en gjeng med en lei tendens til å definere virkeligheten som det passer dem selv og deres egen lommebok, frikoblet fra alt vi ellers vet om verden og universet. Vi ville ha et oppgjør med «klarsynte, kvakksalvere og krystallhealere - de som utnytter deg økonomisk når du er i en sårbar situasjon eller skor seg på deg når du er ulykkelig».

Siden 2011 har ting forandret seg. Alternativbransjen. Det har blitt mye mer bevissthet rundt betydningen av vitenskap, logikk og rasjonalitet i møtet med «alternative» ideer. De etablerte, store mediene har i stor grad sluttet med og ukritisk formidling av pseudovitenskap. Det har blitt slått hardt ned på konspirasjonsteorier, som var ett av de andre temaene vi tok for oss i 2011. Folk har rett og slett blitt mye mer bevisste, noe som selvsagt er gledelig.

En stor aktør gikk under radaren

Det er imidlertid en stor aktør som har gått under radaren hele tiden. Det er en aktør som definitivt tjener penger på pseudovitenskap og kvakksalveri, men som på tross av dette ikke regnes som en del av alternativbransjen. Dette er en aktør som inngir kvalitet, og so

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

På mange områder får vi en bedre og langt mer oppdatert lov om human bruk av bioteknologi. Med på kjøpet får vi noen nye utfordringer og dilemmaer. Dem bør vi bruke tid på å reflektere over.
Fri tanke 29.05.2020
Endelig likestilles nå kremasjon med kistebegravelse. Det er bra, men loven som regulerer hva som kan skje med kroppen vår når vi dør, er moden for en mye mer radikal reform.
Fri tanke 27.05.2020
Fra de siste årets utgivelser, trekker Erik Tunstad frem noen bøker du med fordel kan bruke tid på.
Fri tanke 14.05.2020
- Vi må forsvare eksistensen til vårt folk og fremtiden for hvite barn, sa Philip Manshaus under sin forklaring i retten i dag. Dette er en ordrett oversettelse av «de fjorten ordene» til den nynazistiske ideologen David Lane.
Fri tanke 07.05.2020
Manshaus sin terrordåd var ikkje meiningslaus, men ein villfaren protest mot det meiningslause. På internett finn rotlaus ungdom meining, der samfunnet rundt dei ikkje maktar å gjere det same.
Fri tanke 05.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt