AddToAny

Cappelen Damm tjener penger på kvakksalveri. Det bør de slutte med.

En av forlagets forfattere sitter for tiden i fengsel, dømt for svindel og kvakksalveri.
KOMMENTAR: I 2011 startet Human-Etisk Forbund kampanjen. Hensikten var å få flere til å forstå hvor grunnleggende viktig kritisk tenkning, vitenskap og rasjonalitet er for sivilisasjonen og demokratiet. Det er våre felles spilleregler, rett og slett. Problemstillingen har bare blitt mer og mer akutt de siste årene. Det er lett å føle avmakt når logikk og konsistent argumentasjon ikke teller lenger, og sannheten er det Donald Trump til enhver tid lirer av seg på Twitter.

Da vi startet Ingen liker å bli lurt var det alternativbransjen som fikk gjennomgå - en gjeng med en lei tendens til å definere virkeligheten som det passer dem selv og deres egen lommebok, frikoblet fra alt vi ellers vet om verden og universet. Vi ville ha et oppgjør med «klarsynte, kvakksalvere og krystallhealere - de som utnytter deg økonomisk når du er i en sårbar situasjon eller skor seg på deg når du er ulykkelig».

Siden 2011 har ting forandret seg. Alternativbransjen. Det har blitt mye mer bevissthet rundt betydningen av vitenskap, logikk og rasjonalitet i møtet med «alternative» ideer. De etablerte, store mediene har i stor grad sluttet med og ukritisk formidling av pseudovitenskap. Det har blitt slått hardt ned på konspirasjonsteorier, som var ett av de andre temaene vi tok for oss i 2011. Folk har rett og slett blitt mye mer bevisste, noe som selvsagt er gledelig.

En stor aktør gikk under radaren

Det er imidlertid en stor aktør som har gått under radaren hele tiden. Det er en aktør som definitivt tjener penger på pseudovitenskap og kvakksalveri, men som på tross av dette ikke regnes som en del av alternativbransjen. Dette er en aktør som inngir kvalitet, og so

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Hvordan skape et best mulig ytringsklima? Det er ett av spørsmålene en ny antologi fra Humanist forlag og Human-Etisk Forbund ønsker å gi svar på.
Fri tanke 20.01.2021
Årets første papirutgave av medlemsmagasinet Fri tanke er landet i postkassene rundt omkring i landet denne uka.
Fri tanke 15.01.2021
- Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes i sitt svar til seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, Even Gran.
Fri tanke 05.01.2021
Vi må hjelpe barn i lukkede trossamfunn, men vi må bruke metoder som virker, skriver Bente Sandvig og Even Gran.
Fri tanke 17.12.2020
Arild Tornes argumenterer i dette innlegget for at veganisme er et livssyn.
Fri tanke 17.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt