AddToAny

Bibliotekene vurderer egen Facebook-bruk

Datatilsynet dropper Facebook, det får konsekvenser for bibliotekene. Hvilke er fremdeles i det blå.
I høst bestemte Datatilsynet seg for å ikke opprette en gen side på Facebook. Den viktigste årsaken var en stor usikkerhet til hvordan Facebook bruker data, og at en egen side der ville bidra til å gi selskapet mer informasjon om de som likte den.
Debatten som nå er i gang, førte til at Teknologirådet også er ute av Facebook. De oppfordrer sammen med Datatilsynet alle offentlige instanser til å vurdere om de bør være på plattformen.
- Vi ønsker å skape debatt og bevissthet om GDPR. Alle virksomheter må gjøre egne vurderinger og behandle opplysninger etter loven. Utgangspunktet i loven er at hver virksomhet er ansvarlig for seg og sitt, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Ballangrud i Datatilsynet.
De har fått mange tilbakemeldinger etter beslutningen. Mange ser at Facebook fører med seg utfordringer. Datatilsynet får særlig spørsmål om det er lov eller ikke for offentlige instanser å være på Facebook - Vi har ikke et klart svar, men ved å bruke Facebook inviterer du alltid med en tredjepart inn i kommunikasjonen mellom deg og borgeren. Det viktigste for oss nå er at alle gjør egne vurderinger.
Kanskje viser det seg også at dette er et såpass stort og komplisert tema at det må komme sentrale retningslinjer for offentlige virksomheter. Eller at én eller flere offentlige instanser går sammen i forhandlinger med Facebook på vegne av flere.
Anders Ballangrud sier det etter hvert kan være aktuelt for Datatilsynet å føre tilsyn med regelverket.

Risiko med Facebook
Søker man på «bibliotek» blant sider på Facebook, må man scrolle lenge før man kommer til bunnen. De aller fleste norske bibliotek bruker det sosiale mediet som markedsføringskanal for både arrangement og andre ting som skjer på bibliotekene.
Hos Bergen offentlige bibliotek ser de bare positivt på et eventuelt tilsyn fra Datatilsynet. Allerede i vinter tok de sine første grep, og gjennomførte en risiko- og sårbarhetsanalyse av egen bruk av Facebook og andre sosiale medier.
- Vi vurderte bruken av Facebook som mer risikofylt e
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

Arbeidet med en leselyststrategi er rett rundt hjørnet. Det lovet kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen da hun deltok på Kick-off om leselyst under Arendalsuka.
Bok og bibliotek 23.08.2022
Hva ligger egentlig i biblioteksjefens redaktøransvar? Flere biblioteksjefer etterlyser klarere retningslinjer.
Bok og bibliotek 30.06.2022
Arne Olav Hageberg tek over som redaktør, og gler seg som ein unge til å starte.
Bok og bibliotek 01.06.2022
Biblioteket i Arendal held stengt medan Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) held eit arrangement på torget utanfor. - Ei hengemyr, kallar biblioteksjefen situasjonen.
Bok og bibliotek 04.05.2022
- Kan bli ein avgjerande periode for biblioteka, seier Vidar Lund i det han tek fatt på ein ny periode som leiar for Norsk Bibliotekforening.
Bok og bibliotek 28.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt