AddToAny

Bedre og enklere ajourhold av tjenestepensjon med a-ordningen?

Bedre og enklere ajourhold av tjenestepensjon med a-ordningen?
Alle private bedrifter skal ha en tjenestepensjonsordning for bedriftens ansatte. Hvor mye bedriftene skal innbetale til tjenestepensjonsordningen, avhenger av den enkelte ansattes stillingsforhold, herunder lønnsnivå og stillingsstørrelse.
For at ansatte skal få den tjenestepensjonen de har krav på, må derfor bedriftene løpende rapportere endringer i ansattes stillingsforhold, herunder korrekte datoer for når personer blir ansatt og fratrer, til pensjonsinnretningen de har tjenestepensjonen hos.

De fleste arbeidsgivere rapporterer korrekte opplysninger til pensjonsinnretningen. Det har imidlertid vært flere eksempler på arbeidsgivere som ikke har opprettet den lovpålagte tjenestepensjonsordningen, eller at endringer i lønn eller stillingsstørrelse ikke har blitt rapportert til pensjonsinnretningene.

Offentlige myndigheter krever at arbeidsgiverne rapporterer oppdaterte opplysninger om ansattes stillingsforhold til a-ordningen. A-ordningen er en samordnet løsning der arbeidsgivere rapporterer inn opplysninger om inntekt og ansatte til NAV, SSB og Skatteetaten. I henhold til Skatteetaten sender 90 prosent av arbeidsgiverne opplysninger til a-meldingen fra et lønns- og personalsystem. Disse bedriftene står for over 98 prosent av opplysningene som kommer i a-ordningen.

Skatteetaten har nå, på oppdrag fra Finansdepartementet, utredet om opplysninger bedriftene melder inn a-ordningen, kan gjenbrukes i forbindelse med ajourhold av private tjenestepensjonsordninger. Det er laget en rapport, OTP-forstudierapport, som ble lagt frem i november 2019. Rapporten ble laget i samarbeid med Finanstilsynet, Finans Norge, NAV og SSB.

I rapporten skisseres mulige løsninger der arbeidsgivers allerede innrapporterte opplysninger om inntekt og arbeidsforhold til Skatteetaten og NAV deles med pensjonsinnretningene, slik at bedriftene ikke trenger å rapportere direkte til pensjonsinnretningene. Det anføres at et slikt tiltak blant annet vil føre til at flere arbeidsgivere vil etterleve pensjonsforpliktelsene de har overfor sine ansatte.

Finans Norge har anslått at årlige innbetalinger til tjenestepensjon vil kunne øke med én til to milliarder. Dette beløpet inkluderer kun innbetalinger knyttet til endring i lønn eller stillingsstørrelse som med dagens system ikke har blitt rapportert til pensjonsinnretningene.

Videre påpekes det i rapporten at forslagene vil kunne føre til store reduksjoner i næringslivets kostnader til rapportering av lønn og arbeidsforhold, herunder:

720 millioner kroner i reduserte kostnader i året for arbeidsgivere

319 millioner kroner over 10 år i reduserte kostnader for forsikringsbransjen

Å kunne bruke a-meldingen for å rapportere også til tjenestepensjon vil kunne innebære en forenkling i rapporteringen for svært mange arbeidsgivere. Samtidig ser myndighetene at det kan lages en løsning innenfor dette systemet som gjør at de lettere kan kontrollere at bedrifter har opprettet en tjenestepensjonsordning.

Før bruken av a-meldinger til pensjonsformål kan realiseres, må en rekke forhold avklares, for eksempel om det er mulig å skille lønnsarter som skal være pensjonsgivende, fra de som ikke er det. Videre må det foretas endringer i flere lover og regler knyttet til innholdet i a-meldingen, hjemler for både å levere og å hente ut informasjon, m.m.

Rapporten er nå til behandling i Finansdepartementet. Det er ikke sikkert at de foreslåtte løsningene kan realiseres innen ordningen med egen pensjonskonto trer i kraft, dersom dette skjer 1.1.2021, men kanskje ikke så lenge etter.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt