AddToAny

Autonom nevropati - den kompliserte komplikasjonen? En praktisk tilnærming.

Autonom nevropati - den kompliserte komplikasjonen? En praktisk tilnærming.
BAKGRUNN
Nevropati er en sekkebetegnelse på en gruppe relaterte mikrovaskulære diabeteskomplikasjoner. Ved tilstanden skades nerven enten permanent eller reversibelt. Ved slik skade kan både signalhastigheten og -kvaliteten påvirkes.
Hva betyr påvirket signalkvalitet? Med dette forstår vi at nerven kan formidle feil informasjon, for eksempel at noe som vanligvis ikke ville være smertefullt, som å tråkke på en teppekant, kan utløse smerter (allodyni). Det kan også gjerne forekomme positive symptomer (eksempelvis smerte) og negative symptomer (nummenhet) samtidig.
Det autonome nervesystemet er den delen av nervesystemet som kontrollerer de fleste indre organers funksjon - motorisk, sekretorisk eller sensorisk. Majoriteten av nervefibrene i dette systemet formidler faktisk informasjon til hjernen. Det vil si at de har en viktig rolle i å opprettholde homeostasen og å sørge for at hjernen har den nødvendige kontrollen over kroppens funksjoner til enhver tid. En rekke akser i dette systemet er reflekser som registrerer tilstanden ett sted og formidler et fysiologisk tilpasningssignal - enten direkte til et annet organ eller via hjernen.
Vi kan dele det autonome nervesystemet inn i to deler med motsatt funksjon: Sympatikus og parasympatikus. Selv om det kan være enkelte forskjeller på organnivå, er det grovt sett slik at parasympatikus (i hovedsak vagusnerven) er mer aktiv ved ro, hvile og næringsoverskudd (anabol tilstand). Sympatikus aktiveres derimot ved stress, uro, anstrengelser og næringsunderskudd (katabolisme).
Det er aldri slik at de to grenene enten er på eller av. Det vil være aktivitet i begge systemene, og balansen mellom dem avgjør den fysiologiske effekten. Generelt står parasympatikus for størstedelen av finreguleringen, mens sympatikus har en mer diffus effekt på flere eller alle organsystemene samtidig. Må du springe fra en tiger i jungelen, ønsker du ikke bare hurtig hjerteaksjon; du vil gjerne samtidig ha bronkodilatasjon, skarpt syn og shunting av blod til muskler og hjerne. Og du ønsker absolutt ikke å måtte ta en pause for å late vannet! Parasympatikus tar seg av finreguleringen på organnivå når tigeren har forsvunnet.

AUTONOM NEVROPATI
På samme måte som andre nerver, kan det autonome nervesystemet rammes av nevropati. Faktisk er disse nervetrådene særlig utsatte, siden de overveiende består av tynne, umyeliniserte og derav skjøre C-fibre. Når nervefibrene skades, kan det lede til symptomer fra de fleste indre organsystemene. Vi kaller dette autonom nevropati eller dysfunksjon.
Forekomsten av autonom nevropati er trolig høyere enn det som er allment antatt. Den avhenger naturligvis mye av definisjon, hvilke tester som er utført og hvilken pasientkohort som er undersøkt. Ved diagnosetidspunkt for diabetes type 1 finner man autonom dysfunksjon hos cirka 7 %, hos en blandet gruppe cirka 30 %, mens ved komplisert diabetes som er aktuell for pankreastransplantasjon, opptil 90 % [1].
Ved diabetes type 2 er forekomsten minst like høy. Med andre ord vil alle som behandler pasienter med diabetes, komme i kontakt med autonom dysfunksjon - selv om mange av pasientene kun har milde symptomer. Siden plager relatert til alvorlig autonom nevropati er vanskelig å behandle, er den beste strategien forebygging. De viktigste risikofaktorene er dårlig blodsukkerkontroll, hypertriglyseridemi, høy kroppsmasseindeks, røyking og hypertensjon [2]. I «the Diabetes Control and Complications Trial (DCCT)» fant man at intensiv behandling av blodsukkeret ved diabetes type 1 mer enn halverte forekomsten av autonom nevropati [3].
I samsvar med forgreiningene av det autonome nervesystemet, kan vi dele autonom nevropati inn i følgende: Kardiovaskulær (kardial) autonom nevropati, gastrointestinal a
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetesforum

Noen kvinner med diabetes kan oppleve at p-piller påvirker blodsukkeret. Individuell oppfølging er viktig for å finne en prevensjonstype som kvinnene kan leve godt med i lang tid.
Diabetesforum 08.09.2020
Studier viser at god kontroll tidlig i forløpet av diabetes type 1 er viktigere enn intensivert behandling og god kontroll sent i forløpet.
Diabetesforum 08.09.2020
Har du diabetespasienter som synes dagens situasjon er usikker og uoversiktlig? Råd dem til å snakke med psykolog for å få hjelp til å rydde opp i tankene. Tilbudet er gratis. Ring 815 21 948 for å bestille time. For mer informasjon, se diabetes.no/samtale.
Diabetesforum 08.09.2020
Er potenslegemidler egnet for deg?
Diabetesforum 08.09.2020
Siden årsskiftet har man kunnet kjøpe Viagra uten resept. Uheldig, mener Norsk forening for allmennmedisin.
Diabetesforum 08.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt