AddToAny

Arnes hørsel krever ekstra innsats

Da Arne Bakke fikk høreapparater etter mange år med mas, trodde kona Brit Steinsvik at samlivet skulle bli lettere. Men det var nå ekteskapet ble satt på prøve.
Det var Brit og andre i familien som først merket at det var noe som ikke stemte. Da Arne nærmet seg 50-årsalderen, begynte han å gi merkelige svar, han misforsto situasjoner og kunne komme hjem fra butikken med noe helt annet enn kona hadde bedt om. Han hørte rett og slett dårlig.

Skam og fornekting
Arne selv bagatelliserte det hele, følte seg kritisert, og vekslet mellom å bli irritert og spøke det vekk.
- Jeg tror jeg følte litt på skam og mente at familien overdrev dette med hørselen. Jeg klarte meg jo helt bra på jobb.
Arne, som har jobbet som journalist i NRK Radio frem til pensjonsalder, ser bort på kona. Det er ingen selvfølge at de to sitter i samme stue på Tåsen i Oslo denne januarkvelden.
Dette har Brit fortalt om på et fullsatt temamøte i regi av HLF Oslo Nord-Øst. I mai skal hun igjen holde foredrag på Sagene samfunnshus om hvordan det er å være nærperson for en med sansetap. Nå har de to bestemt seg for å si ja til et intervju i Din Hørsel om samme tema.
- Hvis vår historie kan være til hjelp for andre, så er det positivt i seg selv. Vi vet at mange strever, slik vi gjorde, sier Arne.
I mange år var hørselstapet «den store elefanten i rommet», som Arne velger å kalle det. I nesten ti år lot han høreapparatene stort sett ligge i en skuff.

Startvansker
- Jeg fikk mine første høreapparater rundt år 2000, og de var helt forferdelige. Bittesmå og vanskelige å få inn og ut av øret, og lyden var kunstig. Det var et strev å bli vant til dem. Hadde jeg fått andre apparater fra starten av, for eksempel de jeg har i dag med støpte propper, så tror jeg tilvenningsprosessen hadde vært lettere.
- Jeg syntes nok også det var et svakhetstegn å bruke høreapparater. En trussel mot mandigheten, kanskje?
Arne, som hadde s
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt