AddToAny

ARKITEKTUR FOR EN NY TID

ARKITEKTUR FOR EN NY TID
Da Luster Turlag annonserte at nye Tungestølen skal se ut som på dette bildet, kom ramaskriket. Hvor blir det av kosen når design og arkitektur inntar fjellheimen?
Farvel til mørke kroker og nødvendigheten av å gå ut for å være i naturen, aldri mer smårutete vinduer og lave dører. Nå får du stjernehimmelen inn i sofakroken. En bølge av moderne arkitektur, med morsomme takvinkler og panoramavinduer, skyller inn over vidder og fjelltopper. Tanken er å skape så oppsiktsvekkende bygg at de i seg selv blir turmål, med unik arkitektur som markerer seg i landskapet. Først ut var Preikestolhytta i Lysefjorden og Rabothytta i Hemnes, til jubel og Statens byggeskikkpris. Men da den nye Tungestølen ble lansert, kom reaksjonene. Ikke minst på nettstedet fjellforum.no, der fjell og friluftsliv debatteres flittig:

- Syns egentlig Turistforeningen kunne bygd hyttene i tradisjonell stil.

Forsvinner ikke litt mye av kosen med slike design-«ikoner»? skrev anonym. Debatten bølget, for å ebbe ut i små skvulp, anført av Eirik W. :

- Jeg bor i en by med mange flotte trehus fra 1700-tallet, men vi må vel bruke dagens formspråk når vi bygger nye hus? Er det riktig å definere alle hus tegnet etter et gitt årstall som stygge og bare dyrke modeller fra før 1875?



VIRVELTRE

Tungestølen ligger innenfor bygda Veitastrond i Luster kommune. Naturen er nesten uberørt, med unntak av den støvete grusveien, nedbeitete sletter og værbitte støler der budeier koker geitost. Utsikten mot Jostedalsbreen og brefallene er så spektakulær at det i seg selv skulle kunne trekke horder av turister. Her lå den gamle turisthytta Tungestølen fra 1910 og tronet på en kolle, før den en vinternatt i 2011 ble knust til pinneved av orkanen Dagmar.

15 grunneiere, tidligere drivere, lokalbefolkning og Luster kommune var raskt enige om at hytta måtte bygges opp igjen, men denne gangen med et annet uttrykk. Innovasjon Norge, Norske Arkitekters landsforbund og 67 internasjonale arkitektkontor engasjerte seg for å gi Tungestølen nytt liv. Vinnerprosjektet Virveltre er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta og skal etter planen stå ferdig sommeren 2018.

- Vi tenkte oss et tun omkranset av mindre bygninger, slik det var før, men mente at trauste og tradisjonelle hus ikke ville skape nok oppmerksomhet, sier Stein Bugge Næss. Han leder byggekomiteen i Luster Turlag, som skal eie og bygge nye Tungestølen.

- Vårt mål er å tilføre bygda og kommunen noe mer. Plassen er så unik at den i seg selv trekker folk, men potensialet for merverdi er enorm med ny arkitektur. Allerede før første spadetak er tatt opplever vi en enorm interesse, både nasjonalt og internasjonalt, tilføyer prosjektleder Anne Mari Aamelfot Hjelle.



NYE TIDER, NYE BEHOV

Første gang seniorarkitekt Anne Cecilie Haug fra Snøhetta kom til deltaet mellom Langedalen og Austerdalen, bikket litt på hodet og så kollen der hytta hadde stått, tenkte hun: Wow!

- Landskapet var overveldende. Da vi begynte på skissene til den nye hytta så vi for oss hvordan vi kunne invitere naturen med inn. DNT har så mange vakre hyttetomter, men den lukkes ute med smårutete vinduer. Her kan vi skape noe for vår tid, med andre teknologiske muligheter enn de tidligere bygningene, sier Haug. - Hyttas primære funksjon er fortsatt mat og ly, og med den tilgjengeligheten Tungestølen har vil mange finne veien hit. Store vinduer med overdådig utsikt gir gode naturopplevelser for de som ikke kan være lenge u
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

K an vi ta vare på villreinen samtidig som vi fortsetter å gå noen av Norges flotteste fjellturer?
Fjell og Vidde 13.02.2024
Hvilke hytter har du besøkt?
Fjell og Vidde 13.02.2024
I samband med regjeringa sitt kraftløft for Finnmark og elektrifisering av gassanlegget på Melkøya i Hammerfest, har Norges vassdrags- og
Fjell og Vidde 13.02.2024
Vogn 4. Ti spanjoler, tolv japanere, en av dem i setet ved siden av, de andre parvis bakover på hver side av midtgangen, samt en reiseguide. Ellers, en gutt med en sovende hund.
Fjell og Vidde 13.02.2024
HVA GJØR DU når turmålet er på den andre siden av jernbanesporet? Da gjelder det å finne fram kartet. Let etter et sted der toget går i tunnel, et snøoverbygg, en undergang, bru, eller planovergang.
Fjell og Vidde 13.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt