AddToAny

Anine Kierulf opplevde akademia som hårsår og kranglete. Nå er hun tilbake.

Anine Kierulf opplevde akademia som hårsår og kranglete. Nå er hun tilbake.
Det var ikke åpenbart for Anine Kierulf at hun skulle komme tilbake til jussfakultetet hun kritiserte offentlig for bare noen år siden, men nå applauderer hun en positiv utvikling.
Anine Kierulf (45) er en av de mest kjente ytringsfrihets-ekspertene i Norge, og figurerer nærmest ukentlig i NRKs Dagsnytt 18. Nå er hun tilbake ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO), denne gangen som fast ansatt førsteamanuensis.

Jeg har mye lettere for å mobilisere engasjement hvis jeg føler at noen andre enn meg er urettferdig behandlet, at det er noen jeg trengs for å beskytte. Da våkner det et instinkt hos meg. Anine Kierulf Førsteamanuensis, Det juridiske fakultet, UiO

Kierulf har flere ganger kritisert Det juridiske fakultetet ved UiO for blant annet mangel på raushet «og en stor grad av trynefaktor», og maktmisbruk. Hun sier til Khrono at det ikke var åpenbart for henne at hun skulle komme tilbake.

Da hun var stipendiat ved Institutt for offentlig rett fikk hun ofte høre ting som «hver gang jeg hører stemmen din på radioen blir jeg bekymret».

- Jeg opplever det som en beskjed om å sitte stille, skrive avhandlingen og holde kjeft, sa hun til Universitas i 2013.

- Jeg har opplevd en rekke eksempler på maktmisbruk, blant annet når det gjelder faglig uenighet og faglig retning, sa hun til Khrono i 2017.

Men nå har hun altså vendt tilbake til det samme instiuttet, selv om hun fortsatt skal jobbe deltid på Norsk institusjon for menneskerettigheter.

- Jeg har ikke vært her mer enn fire uker, men det inntrykket jeg fikk da jeg kom tilbake var egentlig veldig positivt, sier hun til Khrono, som møter henne på hennes nye kontor ved den tradisjonsrike universitetsplassen i Oslo.

Annen stemning enn tidligere

- Det å jobbe på universitet har noen veldig positive sider. Man står fritt i hva man vil prioritere å forske på, sier Kierulf. Dessuten liker hun å undervise, og er glad for å komme tilbake til studentene.

Hun forteller at hun ble positivt overrasket over det som opplevdes som en lettere og hyggeligere stemning enn tidligere.

Da hun snakket med Khrono i 2017 sa hun at hvis hun skulle komme tilbake til fakultetet, måtte ledere tydelig signalisere at institusjonell kritikk er positivt, og hun ønsket en kultur hvor vitenskapelige kritikk ble framsatt for å få den man kritiserte til å bli bedre.

- Jeg har hatt en rekke ubehagelige opplevelser i akademia, men de har ikke vært knyttet til kjønn. Jeg mener dette handler mer om kultur og maktstrukturer enn om kjønn, sa Kierulf da metoo sto på for fullt.

Nå er det en annen måte hun karakteriserer jussmiljøet på:

- Nav-skandalen har mobilisert veldig gode krefter her på fakultetet. De innspillene som har kommet i mediene har godt faglig fundament, kommer fra forskjellig hold, og er til dels uenig med hverandre, uten at det skaper vondt blod. Det burde jo være helt selvsagt, ettersom det er en forutsetning for hele den vitenskapelige utviklingen: Muligheten til å være uenig i sak og falsifisere andres legitime hypoteser, og være en del av et godt vitenskapelig fellesskap. Men det er jo ikke alltid tilfellet, sier hun.

Tidligere har hun kritisert akademia for å være for hårsåre og kranglete, i motsetning til i advokatverdenen.

- Da jeg var advokat var jeg vant til at faglig kunne man være rykende uenig. Man «kranglet» i retten hver dag, og likevel kunne man ha det hyggelig personlig med hverandre etterpå. Det tenkte jeg i grunnen var selvsagt. Men det var det ikke her, slik jeg oppfattet det som student og stipendiat, sier hun.

Nå ønsker hun å applaudere det hun opplever som en positiv utvikling på dette området, selv om hun erkjenner at hun kanskje er litt optimistisk og naiv - også denne gangen.

En moralsk plikt å formidle

Kierulf lar seg også begeistre av at flere på fakultetet engasjerer seg i verden rundt seg «på en måte som synes og virker inn i den off

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt