AddToAny

Alle ansatte bør få kjøpe aksjer med rabatt

En ny ordning for kjøp av aksjer i egen bedrift bør være generell, slik at alle ansatte bør ha anledning til å kjøpe aksjer med skatterabatt i egen bedrift. Det er en av konklusjonene i en ny rapport fra KPMG.
Fra årsskiftet forsvant skattefordelen ved ansattes kjøp av rabatterte aksjer og egenkapitalbevis i egen bedrift. Nå må ansatte betale skatt av denne fordelen. Det gjør det mindre attraktivt å eie aksjer og egenkapitalbevis i egen bedrift.

Argumentene for denne subsidieringen har vært mange. En undersøkelse gjennomført av Ny Analyse i 2021 ser blant annet på at ansattes eierskap blant annet vil bidra til å minske forskjellene, øke produktiviteten samt øke omstillings- og innovasjonsevnen, mener tilhengerne av medeierskap.

Begrunnelsen for å avvikle ordningen er blant annet en antagelse om at den først og fremst kommer høyinntektsgrupper til gode.

Dette er en viktig sak for Finansforbundet, som har fått KPMG til å se på mulige modeller for incentiver for medeierskap for ansatte. Her har de sett på hvordan ulike land har løst dette.

Det er svært begrensede skatteincentiver for ansattes investering i egen bedrift

Thor Leegaard, partner i KPMG.

- Det er svært begrensede skatteincentiver for ansattes investering i egen bedrift i norsk rett. Hovedregelen er at fordel ved kjøp eller tegning av aksjer til underkurs i arbeidsforhold skattlegges som arbeidsinntekt og ikke som aksjeinntekt. Utenlands ser at det er flere ulike ordninger med store variasjoner ut fra rammer og innretning på skattesystemet, sier Thor Leegaard, partner i KPMG.

STORT I USA

Han fremhever USA som et land med gode vilkår for medeierskap.

- Den utvilsomt vanligste formen for ansattes eierskap i USA er ESOP-ordningen (Employee Stock Ownership Plans). ESOP er et kollektivt aksjeprogram for ansatte, hvilket er organisert som såkalte truster. Per 2021 har

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

I begynnelsen av mai konkluderte EUs konkurranseavdeling med at Apple har misbrukt sin markedsposisjon gjennom å nekte andre mobile lommebøker å få tilgang til NFC-chipen til Iphone. Det gleder Even Westerveld i Vipps.
Finansfokus 25.05.2022
Sanksjoner er dårlig kalibrerte virkemidler for å få til regimeendring i Russland, mener forsker Julie Wilhelmsen Hun er redd de kan føre til økt misnøye mot vesten blant vanlige folk.
Finansfokus 24.05.2022
Nå blir også Haugesund Sparebank med på medeierskapstrenden og tilbyr de ansatte rabatterte egenkapitalbevis.
Finansfokus 23.05.2022
Inkassobransjen jobber med å tilpasse seg etter salær-endringene i 2020, samt automatisering og digitalisering. Det er de største utfordringene for Ida Marie Haugsnes i Visma Financial Solutions.
Finansfokus 20.05.2022
I dag fyller den første norske sparebanken 200 år. Christiania Sparebank ble grunnlagt 19. mai 1822. Dagen markeres med et storstilt jubileumsarrangement på Sentralen i Oslo. Temaet for konferansen er allmennytten i fortid, nåtid og fremtid.
Finansfokus 19.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt