Din Hørsel
18.12.2020
Det hjelper ikke med god mat og smakfullt interiør hvis akustikken gjør det umulig å prate, mener restauratør Jørn Lie. Han ser verdien av å investere i godt lydmiljø.
Glass, betong, stål, hardt treverk, høy musikk og minimalt med tekstiler. Dette er oppskriften på hvordan et tilsynelatende hyggelig spisested kan bli en støyfelle.
Den fella går ikke Jørn Lie i. Han har et langt liv i kokke- og restaurantbransjen bak seg, og er medeier av Oslo-restaurantene Vaaghals, Gamle Raadhus og Code.
- God akustikk er ekstremt viktig for at gjestene skal trives. Vi skal jo være tilgjengelig for alle. Dessverre tror jeg at særlig unge mennesker i bransjen, som ikke har kjent på hørselsproblemer, ikke tenker over at en moderne interiørstil med glissent møblement, lite tekstiler og stor takhøyde er vanskelig for mange, sier Lie.
Akustikk viktig fra byggestart
Han ble særlig opptatt av sammenhengen mellom akustikk og trivsel da han drev Grosch på Arkitekturmuseet
LYDVENNLIG. Restauratør Jørn Lie tror mange i serveringsbransjen undervurderer verdien av et behagelig lydmiljø, god akustikk og diskré bakgrunnsmusikk. I restaurant Gamle Raadhus i Oslo er interiør fra 1926 gjenskapt, og tekstiler og teppegulv tar av for mye lyd.
i Oslo. Her var det blant annet store hvelvinger i taket og mursteinfliser på gulvet.
- Selv om gjestene var fornøyde, kom de ikke tilbake, og dette skyldtes dårlig akustikk. Fordi jeg selv har tinnitus, skjønner jeg problemet. Man blir rett og slett sliten i hodet av å være i lokaler med dårlig akustikk og dårlig lyddemping.
Under byggingen av restauranten Vaaghals for drøyt seks år siden
Gå til medietDen fella går ikke Jørn Lie i. Han har et langt liv i kokke- og restaurantbransjen bak seg, og er medeier av Oslo-restaurantene Vaaghals, Gamle Raadhus og Code.
- God akustikk er ekstremt viktig for at gjestene skal trives. Vi skal jo være tilgjengelig for alle. Dessverre tror jeg at særlig unge mennesker i bransjen, som ikke har kjent på hørselsproblemer, ikke tenker over at en moderne interiørstil med glissent møblement, lite tekstiler og stor takhøyde er vanskelig for mange, sier Lie.
Akustikk viktig fra byggestart
Han ble særlig opptatt av sammenhengen mellom akustikk og trivsel da han drev Grosch på Arkitekturmuseet
LYDVENNLIG. Restauratør Jørn Lie tror mange i serveringsbransjen undervurderer verdien av et behagelig lydmiljø, god akustikk og diskré bakgrunnsmusikk. I restaurant Gamle Raadhus i Oslo er interiør fra 1926 gjenskapt, og tekstiler og teppegulv tar av for mye lyd.
i Oslo. Her var det blant annet store hvelvinger i taket og mursteinfliser på gulvet.
- Selv om gjestene var fornøyde, kom de ikke tilbake, og dette skyldtes dårlig akustikk. Fordi jeg selv har tinnitus, skjønner jeg problemet. Man blir rett og slett sliten i hodet av å være i lokaler med dårlig akustikk og dårlig lyddemping.
Under byggingen av restauranten Vaaghals for drøyt seks år siden