AddToAny

16 millioner til ansiktsgjenkjenning

Et biometriprosjekt som sikter mot å utvikle løsninger for ansiktsgjenkjenning til bruk i finansnæringen, får 16 millioner kroner fra Forskningsrådet. Teknologien er blant annet tenkt brukt mot hvitvasking og ID-tyveri.
Jørn-Arne Tomasgard

Oppstartsselskapet Mobai er prosjekteier, Vipps, BankID, SpareBank 1 Østlandet, NTNU og KU Leuven er partnere. Sistnevnte er et belgisk universitet som er spesialist på juridiske problemstillinger.

Strenge regler for personvern er et sentralt punkt i prosjektet. Motivasjonen til SpareBank 1 og Vipps er å forsterke sikkerheten i løsninger som BankID ved å se på bruk av ansiktsbiometri, slik at de kan redusere utbredelsen av cyberangrep, svindel, hvitvasking og identitetstyveri. Teknologien kalles «Biometric template protection».

FORSKER PÅ BIOMETRI: Brage Strand (daglig leder, t.v.) og teknologisjef Raghavendra Ramachandra i Mobai viser hvordan det jobbes med ansiktsgjenkjenning og mobiltelefon. (FOTO: MOBAI)

Daglig leder Brage Strand i Mobai forteller at bakgrunnen for selskapet er en professorgruppe ved NTNU, med Raghavendra Ramachandra, Kiran Raja og Christoph Busch, som så muligheter med ansiktsbiometri. De sitter på noe av landets fremste kompetanse på fagfeltet.

PROFESSORGRUPPE STÅR BAK

- Det var forskergruppen og doktorgradsstipendiat Martin Stokkenes som var med fra starten. De så at her har vi gode teknologer som vil starte teknologiselskap, men vi trenger noen med kommersielt hode. Jeg har selv studert ved NTNUs entreprenørskole med innføring i entreprenørskap og teknologisering. Gjennom andre bekjentskaper kom vi i kontakt. Nå sitter vi med en hovedgruppe på fire-fem personer i Mustad Næringspark rett ved NTNU på Gjøvik, og vi har også opprettet kontor i Forskningsparken på Blindern i Oslo.

Strand sier de fikk vite om bevilgningen fra Forskningsrådet rett før jul. Prosje

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

I begynnelsen av mai konkluderte EUs konkurranseavdeling med at Apple har misbrukt sin markedsposisjon gjennom å nekte andre mobile lommebøker å få tilgang til NFC-chipen til Iphone. Det gleder Even Westerveld i Vipps.
Finansfokus 25.05.2022
Sanksjoner er dårlig kalibrerte virkemidler for å få til regimeendring i Russland, mener forsker Julie Wilhelmsen Hun er redd de kan føre til økt misnøye mot vesten blant vanlige folk.
Finansfokus 24.05.2022
Nå blir også Haugesund Sparebank med på medeierskapstrenden og tilbyr de ansatte rabatterte egenkapitalbevis.
Finansfokus 23.05.2022
Inkassobransjen jobber med å tilpasse seg etter salær-endringene i 2020, samt automatisering og digitalisering. Det er de største utfordringene for Ida Marie Haugsnes i Visma Financial Solutions.
Finansfokus 20.05.2022
I dag fyller den første norske sparebanken 200 år. Christiania Sparebank ble grunnlagt 19. mai 1822. Dagen markeres med et storstilt jubileumsarrangement på Sentralen i Oslo. Temaet for konferansen er allmennytten i fortid, nåtid og fremtid.
Finansfokus 19.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt