AddToAny

Å bli mor ble ikke som de hadde sett for seg

Søvnmangel, koronaisolasjon og ammeproblemer sendte Martine og Miriam inn i fødselsdepresjon. De får god hjelp av støttegruppa Bluesmothers.
- Det var mye som ble vanskelig, jeg følte meg fryktelig svak. Uten hjelp, kan det nok hende at det hadde utviklet seg til en mer alvorlig depresjon, sier Miriam Rindal Opsal (38). Hun sitter på kjøkkenet i Åpen barnehage ved Østensjø helsestasjon i Oslo sammen med Martine Nuth-Ruud (33). Babyene deres veksler litt på å sove og die. I rommet ved siden av sitter resten av gjengen i Bluesmothers og deler erfaringer - en lavterskel samtalegruppe for kvinner som opplever psykiske vansker etter svangerskap og fødsel. Martine og Miriam vil gjerne fortelle om hvordan det er å bli nedstemt, i en periode i livet da alle forventer lykke ved å få et barn.

Desperat trøtt

For Miriam er støtten på helsestasjonen tilstrekkelig. For Martine er det tyngre. Hun går til samtaler på distriktspsykiatrisk senter (DPS). Babyen ved brystet er hennes andre barn. Det første ble født rett før korona-pandemien stengte ned Norge. Men begge hadde forestillinger om hvordan det ville bli å bli mor, som ikke stemte med virkeligheten de møtte. - Det gikk bra med oss helt til Norge stengte ned. Datteren vår sov dårligere og dårligere. Jeg ble desperat trøtt - alt dreide seg om å sove. Samtidig ble det klaustrofobisk, med bare så og så mange kontakter vi kunne ha. Det var ingen støtte å finne noe sted. Jeg ringte samboeren ti ganger om dagen. Jeg meldte fra til helsestasjonen, som sa de skulle henvise meg vide

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Å bedre den psykiske helsen er et felles samfunnsansvar, men staten og politikerne har hovedansvaret.
Psykisk helse 25.03.2024
I psykisk helsehjelp finnes det to stoler i Norge. Den ene er kjent som kommunehelsetjenesten og den andre er spesialisthelsetjenesten. Noen er heldige og får i hvert fall én stol å sitte på.
Psykisk helse 25.03.2024
Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt