AddToAny

«Aggressiv» og «skadelig» konkurranse fører til angst og depresjon blant forskere

Ny kartlegging avdekker alvorlige problemer med den akademiske kulturen i Storbritannia. Og de samme faresignalene er å spore i Norge, mener forskere. De ber Kunnskapsdepartementet ta grep.
I en ny undersøkelse blant britisk-baserte forskere karakteriserer et flertall av respondentene forskningskulturen som negativ.

Halvparten av forskerne har hatt behov for, eller bedt om profesjonell hjelp til, å takle angst eller depresjon. Det er også blant funnene i undersøkelsen.

Mange har opplevd utnyttelse, diskriminering, trakassering og mobbing.

Dette blir satt i sammenheng med målstyring, publiseringspress, «aggressiv» og «skadelig» konkurranse, og usikkerhet rundt arbeidssituasjonen.

De samme fenomenene kjenner man til i Norge, og varsellampene bør blinke også her, mener førsteamanuensis i klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, Aslak Hjeltnes.

- Vi trenger en større systematisk og representativ studie om det samme i Norge. Jeg mener Kunnskapsdepartementet har et politisk og moralsk ansvar for å kartlegge og lytte til de menneskelige konsekvensene av å ha innført ulike målstyringsreformer, sier Hjeltnes til Khrono.

Han legger til:

- Nå kommer det meldinger fra både norsk og internasjonalt hold om at reformene kan ha store konsekvenser.

Et flertall av britiske forskere mener det er negativ kultur

Undersøkelsen «What Researchers Think About the Culture They Work In» ble publisert 15. januar, og er gjennomført av den britiske forskningsstiftelsen Wellcome. Undersøkelsen har blant annet blitt omtalt av Times Higher Education.

Selv om det er mye kollegial støtte innenfor sektoren, kommer man ikke utenom at det er mye aleinearbeid. Da står man stort sett aleine om suksesser, men også om alle typer nederlag og stress man måtte føle på. Aksel Tjora Professor, NTNU

I undersøkelsen skulle forskerne blant annet karakterisere konkurransenivået på jobben. Hele 78 prosent oppga at det var et svært høyt nivå, og 42 prosent av respondentene beskrev det som usunt.

Over 4000 forskere deltok i undersøkelsen, der det også kommer fram at 43 prosent opplevde at deres institusjon la mer vekt på målbare resultater enn på forskningskvalitet.

Innenfor gruppen studenter og yngre forskere oppga 23 prosent at de hadde følt seg presset av en veileder til å komme fram til et spesielt resultat.

Økte krav også i Norge

- Vi vet ikke hvilke svar vi hadde endt opp med om vi hadde gjort samme undersøkelse i Norge, men på menneskelig plan skrives og snakkes det mer og mer om dette i sektoren. Institusjonene har fått

Les mer

Flere saker fra Khrono

Å bruke mer tid vil tilføre lite ny kunnskap, skriver styrelederne, som mener regjeringen bør trekke sine politiske konklusjoner rundt virkemiddelapparatet så snart som mulig.
Khrono 26.02.2020
Siden rektor forutsetter at dette skal gå bra, må han også vise konkret hvordan det skal gå bra - ellers kan vi ikke tro det, skriver 19 ansatte ved OsloMet.
Khrono 26.02.2020
Eks-rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, avslører nå at han var - og er - på kollisjonskurs med sine tidligere rektorkolleger i synet på selvstyre ved universiteter og høgskoler.
Khrono 26.02.2020
Per Andersen, professor emeritus i medisin, er død, 90 år gammel. Det skriver Uniforum.
Khrono 25.02.2020
Når vi velger å gi prioritet til kvinner for et tiltak som opprykksprosjektetet, så er det ut i fra erkjennelsen av at forbilder er viktig for et fremtidig likestilt og mangfoldig universitet og erkjennelsen av at kvinner jevnt over fortsatt tar
Khrono 25.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt