AddToAny

Helt tilstede og best i by'n

Hvordan kan en veganvennIig sjømatrestaurant med høy øko-andeI bIi den høyest rangerte restauranten i Kristiansand åtte år på rad?
Benjamin Turan Dogan forlot fem stjerner og høy sigarføring på Hotel Bristol i Oslo for et usikkert bærekraftprosjekt på Sørlandet. Han skulle hjelpe til med å starte en restaurant og gi det et år eller to. 12 år senere er han fortsatt eier, daglig leder og kjøkkensjef på TilStede Mat og Mer, restauranten i Det hvite hus midt i Markens gate i Kristiansand.
Dette er et bygg med mye sjel som mange har et forhold til. Det var blant annet her Hennig-Olsen startet sin første iskremproduksjon for 100 år siden. Da nåværende huseier kjøpte bygget etter en brann, ville hun gjerne fylle bygget med bærekraftige konsepter.

Uforståelig
Benjamin har jobbet mange år i utlandet, blant annet i London og Paris.
- Da jeg kom tilbake til Norge, skjønte jeg at det manglet et bærekraftig konsept med mye mat fra planteriket og god sjømat, forteller han. Men ingen i bekjentskapskretsen skjønte hvorfor han skulle flytte til Sørlandet for å drive med bærekraft.
- Det var vi som var de sære den gangen. Hvorfor dra til Sørlandet for å starte noe med grønnsaker, når jeg hadde kremstilling i Oslo, liksom, minnes Benjamin. Han synes det var forlokkende med en huseier som ga restaurantgründerne frie tøyler og var behjelpelig med å tilrettelegge bygget.
- Vi fikk ta del i hele prosessen, fra hvor vi skulle ha ting til hvordan det skulle se ut. Det var veldig gøy å være med på.

Mat er mat
- Vi tok noen verdivalg den gangen, blant annet å ha stengt på søndager, så alle fikk fri. Vi stenger også tidlig mandag til onsdag, så de ansatte slipper å jobbe sent hver dag hele uka. Det er mer bærekraftig for oss som jobber her. Da kan vi ha det gøy når vi jobber på kvelden, det blir ikke et ork. Vi etablerte et spisested der vi selv hadde lyst til å jobbe. Så håpet vi folk ville ta det imot, forteller Benjamin.
Og det gjorde folk, selv om dørterskelen var litt høy til å begynne med.
- I starten kalt
Gå til mediet

Flere saker fra HRR, Hotell, Restaurant & Reiseliv

Mor ten C h r i stensen i Un i ke Hotel ler har kjøpt halvparten av Riddergaarden Mountain Lodge på Beitostølen, og blir likestilt eier med Fahre-familien.
ReiseIivet og næringsIivet i Moskenes har i tre år jobbet i et nettverksprosjekt. Prosjektet har flere måI, men de tydeIigste er å ta eierskap tiI fjeIIet Reinebringen, som har utvikIet seg tiI å bIi et av Iandets mest besøkte fjeII, med ca. 260.000 besøkende i 2024.
ReiseIivet beskrives ofte som en ung og dynamisk bransje, men nettopp derfor trenges erfarne arbeidstakere. Forskning viser at Iedere som faktisk har hatt seniorer i jobb, ser store gevinster i kompetanse, stabiIitet og kvaIitet. LikeveI mangIer mange virksomheter en bevisst seniorpoIitikk. Det er på tide å se erfaring som en konkurransefordeI - ikke en beIastning.
For ett år siden gjorde PicadeIis ferdigpakkede food-to-gosortiment sitt inntog i kjøIediskene hos Narvesen og 7-EIeven under sIagordet «Gode vaIg på farten!». Nå fortsetter man å friste norske smaksIøker med to produktnyheter - wrapen Korean StyIe Chicken og den vegetariske saIatbowIen Teriyummy Teriyaki.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt