AddToAny

Om dårlig samvittighet og støtte fra familien

Om dårlig samvittighet og støtte fra familien
FORTJENER APPLAUS: Når jeg står på scenen og tar imot applausen, kjenner jeg at den som egentlig fortjener applaus sitter hjemme,s ier gitarist Håvar Bendiksen om kona Sara.
Torkil Torsvik

TEMA: Mange frilansmusikere kjenner på dårlig samvittighet når de må være mye borte fra familien. Vi har snakket med dem som sitter hjemme.

Den ene reiste på oppdrag dagen etter at kona hadde født. Den andre lot mannen bli igjen alene, midt i et bursdagsselskap med 18 seksåringer. Den tredje har følt på at han heller burde vært hjemme med sin MS-syke kone og to små barn.

Tynnslitt samvittighet

Hølen i Akershus:

- Samvittigheten har periodevis vært tynnslitt. Særlig da barna var små, sier gitarist Håvar Langås Bendiksen. Frilansmusikeren spiller med blant andre Halvdan Sivertsen, og når Musikkultur er på besøk har han nylig kommet hjem fra en toukers Tysklands-turné med Silje Nergaard. Kona, Sara Alvilde Petrine Kreppen Bendiksen, serverer kaffe mens to svarte kongepudler faller til ro på gulvet. På veggen henger bilder av tre jenter.

- Vi har to jenter som kom veldig tett. Linnea (13) og Oda (12). Rebekka (19) har jeg fra et tidligere forhold, forteller Sara. For seks år siden, etter mange år med smerter, lammelser og søvnmangel fikk hun diagnosen multippel sklerose (MS). For å holde den nevrologiske sykdommen i sjakk må hun trene mye og sove mye mer enn det som er vanlig. Ikke akkurat en drømmesituasjon når man er gift med en musiker som ofte er ute og reiser.

- Vi har hatt noen veldig tunge perioder, men har funnet fram til løsninger hele veien. Det er klart man blir redd i starten og ser for seg et liv i rullestol. Håvar var veldig usikker på hvordan dette skulle gå, men jeg tenkte allerede da at dette ikke skulle endre hans liv. Jeg tenkte at jeg i verste fall fikk skaffe meg en assistent, så Håvar kunne fortsette å jobbe. Nå vet vi mer om MS-diagnosen og at det ikke trenger å bli slik så lenge jeg tar medisiner, trener og tar vare på meg selv. Jeg kunne aldri bedt Håvar om å bremse eller slutte med musikken. Jeg har valgt ham, og vil jo ikke drepe det som gjør Håvar til den han er, sier Sara.

Turnerer: Håvar Langås Bendiksen spiller med blant andre Halvdan Sivertsen og Silje Nergaard. Lars Fischer

Sinne og bitterhet

Sara snakker fort og energisk. Det er umulig å se at hun har en sykdom som i verste fall kan sette hele kroppen hennes ut av spill. En gang ble hun lam fra haka og ned, som følge av en infeksjon i kroppen. Den gangen var hun heldigvis ikke alene.

- Det er klart det ligger i bakhodet når jeg er ute på turné, men med musikerjobben må man bare ta dag for dag og finne løsninger, sier Håvar.

- Fordelen med å være musiker er at jeg kan være hundre prosent til stede i de periodene jeg ikke er ute og spiller. Da prøver jeg å bidra så mye som mulig i hjemmet. Det er klart det kan være ekstra tungt å reise vekk når jeg vet at Sara eller barna er syke, men sånn er det med denne jobben. Vi kan ikke bare ringe sjefen og sykmelde oss. Det ville ført til kanselleringer og tapt inntekt for flere enn bare meg. Man må ut og spille hvis man skal livnære seg som musiker. Samtidig kjenner jeg jo på det når jeg står på scenen og tar imot applausen, at den som virkeli

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt