AddToAny

NRK-korrespondenten fikk problemer i russisk toll og måtte haike videre

Nå er Gro Holm på plass i Moskva, men hun fikk ikke med seg alt utstyret.
NRKs Moskva-kontor har stått tomt i to uker etter at Jan Espen Kruse avsluttet sin korrespondentperiode og visumet gikk ut 14. september.

Visumet til den påtroppende korrespondenten Gro Holm, som skulle avløse Kruse, var flere uker forsinket, men nå er hun omsider på plass i Moskva, forteller hun til Journalisten.

I begynnelsen av uken gikk reisen med fly fra Oslo til Finland, der Holm ble plukket opp av NRKs russiske sjåfør. Derfra gikk reisen videre over grensa med bil.

Onsdag morgen hadde Holm kommet til St. Petersburg, men det etter noen problemer i tollen på russisk side av grensa.

Venter på tollvesenet

En del av utstyret til Holm fikk ikke komme forbi tollen.

- Problemet var at de rådene jeg hadde fått fra russiske tollere på den aktuelle grensa tidligere, ikke stemte. Heller ikke råd fra en speditør her i Moskva. Det må utarbeides dokumenter på russisk side for at jeg skal få utstyret inn, skriver Holm til Journalisten.

Hun legger til at tollvesenet i Moskva viser til et par alternative måter å gjøre det på. En av dem tar hensyn til at det finnes en konvensjon som spesialbehandler utstyr til kringkastingsformål.

Holm venter nå på en e-post fra tollvesenet angående alternativene.

- Det skaper ikke veldig mye trøbbel, ettersom NRKs faste fotograf har alt til filming og direkte deltakelse på TV her. En del utstyr for opptak med iPhone mangler. Det samme gjelder eget kamerautstyr, stativer og lys som skal gjøre direktesendinger i motlys fra verandaen på kontoret bedre.

- Går fint å arbeide

Tollproblemene endte med at NRKs russiske sjåfør måtte snu for å frakte en del av utstyret tilbake til Finland på lager. I beste fall kan Holm hente utstyret i neste uke, forteller hun.

- Men jeg har en av mine laptoper her, pluss telefoner. Så det går fint å arbeide. Klær og sko fikk jeg inn uten problemer, skriver hun.

Og med sjåføren på vei tilbake til Finland, fikk Holm haik med en russisk kvinne fra grensa og videre til St. Petersburg. Samme kveld kom også NRK-sjåføren til St. Petersburg etter turen til lageret i Finland, og de to kjørte sammen til Moskva.

- Jeg har ikke grunnlag for å si at problemene skyldes den politiske situasjonen direkte. Annet enn at dersom det hadde vært normale tider, hadde jeg tatt direktefly med Aeroflot til Moskva, og det hadde i alle fall vært en grensepassering mindre, avslutter Holm.

Image-text:

NRKs Gro Holm på den russiske grensestasjonen på vei mot Moskva.

Foto: Jurij Ignatjev

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt