Ren Mat
08.03.2022
Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
NORSKE OSTER vinner internasjonale konkurranser og småskala ysterier er i formidabel vekst. Men for gamalosten er situasjonen kritisk. Per i dag er det kun gamalostproduksjon, godkjent av Mattilsynet, på Tinemeieriet i Vik i Sogn, på Grøtestølen i Hemsedal og på ystekursene ved Sogn Jord- og Hagebruksskule. Ostemiljøet i Norge er redd for at dette er siste rest av svunne tider. Hvorfor har ikke tradisjonsbæreren gamalosten en hedersplass i ostedisken? Er den en del av en utrydningstrua kultur, forbeholdt besteforeldre og tørre blingser med smør?
- GAMALOSTTRADISJONEN er nesten utdødd. Bortsett fra industrigamalosten i Vik i Sogn som Tine lager - en bleik kopi av hva gamalosten var i sin
Gå til mediet- GAMALOSTTRADISJONEN er nesten utdødd. Bortsett fra industrigamalosten i Vik i Sogn som Tine lager - en bleik kopi av hva gamalosten var i sin