Ren Mat
08.03.2022
Norske melkebønder produserer oster av verdens beste melk, fra kuer og geiter som har spist næringsrikt, lokalt fôr. Bring smaken av landskapet inn på middagsbordet med retter hvor både europeiske og norske tradisjonsoster er ystet med kjærlighet på et av landets mer enn 100 ysterier.
PÅ 1990-TALLET begynte det virkelig å koke i norske ystekar. Lenge var det ikke lov med lokal produksjon av ost på norske gårder, men nå skulle foredling av egne ressurser bli et viktig grep for å øke bøndenes inntekstgrunnlag. Forbudet mot å produsere ost av upasteurisert melk ble opphevet rundt årtusenskiftet, og tjue år senere vinner norske oster priser både ute og hjemme. I dag har vi over 100 ysterier i Norge. 28 av dem kan du bli litt mer kjent med i guiden til norske økoysterier på side 30. Nå får du både internasjonale ostetyper og norske tradisjonsoster produsert med terroir fra det landskapet kua og geita har levd i og spist av. Mens vi før var prisgitt importost fra andre land om vi ville ha chèvre-, roquefort-, eller brie-lignende produkter på norske bord, ser vi i dag at dyktige ystere tilvirker oster med inspirasjon fra hele verden, basert på norske råvarer.
REN MAT HYLLER det norske osteeventyret med en egen ostebasert meny for små og store anledninger. På de neste sidene lar vi kontemporære klassikere ved landets middagsbord møte både pultost og gamalost. Og vi lar norske, økologiske varianter av europeiske oster spille hovedrollen i velsmakende retter med råvarer i sesong. Vel bekomme!
SALAT MED HVIT GEITOST OG OVNSBAKT RABARBRA
4 porsjoner Geitost av chèvre-type er nydelig både rå og bakt. I denne oppskriften beholdt vi osten som den er og bakte tilbehøret; nydelig rabarbra med honning og en vinaigrette som gir en god miks av syre og sødme til måltidet.
3 stilker rabarbra 2-3 ss honning balsamico-vinaigrette (se oPPskrift under) 1 norsk geitost i chevrè-stil, f.eks. Myrull fra Grindal Ysteri eller Mugnetind fra Olestølen Mikroysteri salat etter ønske, f.eks. hjertesalat eller woket grønnkål en neve gresskarkjerner 2 dl byggryn 6 cherrytomater (valgfritt)
DRIKKETIPS
Drikketips: Sancerre eller hvit burgunder, for eksempel La Moussiere Sancerre 2020, varenr. 4327501, kr 289,90, eller Heinrich Graue Freyheit 2019, varenr. 8168101, kr 359. Se omtaler side 68-69
BALSA
Gå til medietREN MAT HYLLER det norske osteeventyret med en egen ostebasert meny for små og store anledninger. På de neste sidene lar vi kontemporære klassikere ved landets middagsbord møte både pultost og gamalost. Og vi lar norske, økologiske varianter av europeiske oster spille hovedrollen i velsmakende retter med råvarer i sesong. Vel bekomme!
SALAT MED HVIT GEITOST OG OVNSBAKT RABARBRA
4 porsjoner Geitost av chèvre-type er nydelig både rå og bakt. I denne oppskriften beholdt vi osten som den er og bakte tilbehøret; nydelig rabarbra med honning og en vinaigrette som gir en god miks av syre og sødme til måltidet.
3 stilker rabarbra 2-3 ss honning balsamico-vinaigrette (se oPPskrift under) 1 norsk geitost i chevrè-stil, f.eks. Myrull fra Grindal Ysteri eller Mugnetind fra Olestølen Mikroysteri salat etter ønske, f.eks. hjertesalat eller woket grønnkål en neve gresskarkjerner 2 dl byggryn 6 cherrytomater (valgfritt)
DRIKKETIPS
Drikketips: Sancerre eller hvit burgunder, for eksempel La Moussiere Sancerre 2020, varenr. 4327501, kr 289,90, eller Heinrich Graue Freyheit 2019, varenr. 8168101, kr 359. Se omtaler side 68-69
BALSA