AddToAny

Osterevolusjonen

Norske melkebønder produserer oster av verdens beste melk, fra kuer og geiter som har spist næringsrikt, lokalt fôr. Bring smaken av landskapet inn på middagsbordet med retter hvor både europeiske og norske tradisjonsoster er ystet med kjærlighet på et av landets mer enn 100 ysterier.
PÅ 1990-TALLET begynte det virkelig å koke i norske ystekar. Lenge var det ikke lov med lokal produksjon av ost på norske gårder, men nå skulle foredling av egne ressurser bli et viktig grep for å øke bøndenes inntekstgrunnlag. Forbudet mot å produsere ost av upasteurisert melk ble opphevet rundt årtusenskiftet, og tjue år senere vinner norske oster priser både ute og hjemme. I dag har vi over 100 ysterier i Norge. 28 av dem kan du bli litt mer kjent med i guiden til norske økoysterier på side 30. Nå får du både internasjonale ostetyper og norske tradisjonsoster produsert med terroir fra det landskapet kua og geita har levd i og spist av. Mens vi før var prisgitt importost fra andre land om vi ville ha chèvre-, roquefort-, eller brie-lignende produkter på norske bord, ser vi i dag at dyktige ystere tilvirker oster med inspirasjon fra hele verden, basert på norske råvarer.

REN MAT HYLLER det norske osteeventyret med en egen ostebasert meny for små og store anledninger. På de neste sidene lar vi kontemporære klassikere ved landets middagsbord møte både pultost og gamalost. Og vi lar norske, økologiske varianter av europeiske oster spille hovedrollen i velsmakende retter med råvarer i sesong. Vel bekomme!
SALAT MED HVIT GEITOST OG OVNSBAKT RABARBRA
4 porsjoner Geitost av chèvre-type er nydelig både rå og bakt. I denne oppskriften beholdt vi osten som den er og bakte tilbehøret; nydelig rabarbra med honning og en vinaigrette som gir en god miks av syre og sødme til måltidet.

3 stilker rabarbra 2-3 ss honning balsamico-vinaigrette (se oPPskrift under) 1 norsk geitost i chevrè-stil, f.eks. Myrull fra Grindal Ysteri eller Mugnetind fra Olestølen Mikroysteri salat etter ønske, f.eks. hjertesalat eller woket grønnkål en neve gresskarkjerner 2 dl byggryn 6 cherrytomater (valgfritt)

DRIKKETIPS
• Drikketips: Sancerre eller hvit burgunder, for eksempel La Moussiere Sancerre 2020, varenr. 4327501, kr 289,90, eller Heinrich Graue Freyheit 2019, varenr. 8168101, kr 359. Se omtaler side 68-69
BALSA
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt