AddToAny

SODDETS SAGA

SODDETS SAGA
Hva er det egentlig med trøndere og sodd? En ting er sikkert; det er helligbrøde å kødde med det. Det fikk Rema erfare i 2012.
Søk opp «sodd» på Wikipedia, og du får se en side sparsomt med tekst. Hva sodd er, hvor det kommer fra, og hvordan det lages, er derimot en saga i flere bind.
Sodd er en suppelignende rett, men for en trønder er ikke sodd suppe. «Sodd e sodd»! Den trønderske «nasjonalretten» fremstår i mange former; hver bygd, gård, og kokke, har sitt eget sodd. Det krangles stadig mellom de forskjellige regionene i Trøndelag om hvordan soddet skal tillages, smake, og fremstå. Det finnes tusenvis av varianter; Innherredssodd fra Kvam, Meldalssodd, Røroskål, Helsodd fra Namdalen, Elgsodd fra Overhalla, og utallige flere. Vi skal blant annet se nærmere på Inderøysoddet, et produkt fra soddets mekka, verdens første industrielt fremstilte sodd.

HELT KJØTT
I Straumen i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag, ligger Inderøy slakteri. Håvard Gausen, tredje generasjon soddkoker og daglig leder ved bedriften, strener målbevisst mot kokekar og kjøttbollemaskin.
- Ekte soddboller skal inneholde storfe- og fårekjøtt, melk, fløte, krydderblanding - og kun det. Det skal ikke være noe tullball i soddbollene, slår Gausen fast.
Å koke Inderøysodd er en omstendelig og arbeidsom prosess. Gamle tradisjoner skal følges; kjøttet kokes helt på ben, slik at beinmarg kokes ut, før soddet skal syde over flere timer. Deretter reinskjæres kjøttet morgenen etter. For at krafta skal bli blank må den stå halvannen time etter at kjøttet er tatt ut. Senere blandes kjøtt, kjøttboller, fett, og kraft.
- Det er blant annet dette som gjør soddet vårt så spesielt, sier Gausen.
Fett er viktig i sodd, og her står bransjen overfor en utfordring: Sauen er for tynn! Dagens konsumenter krever mager mat.
- Det er ekstremt viktig for smaken at alt fettet blir med i spannet. Mye av smaken sitter der, sier Gausen.

DATIDENS KJENDISKOKKER
Fra gammelt av og helt opp mot 1970-tallet var det bygdekokkene, datidens kjendiskokker, som hol
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt