Ren Mat
14.12.2017
Den siste kua i Longyearbyen døde i 1961 og med det landbrukskulturen i den arktiske kullbyen. Siden da har byens matforsyning belaget seg på import fra fastlandet. Men så dukket en amerikaner opp og satte grønne spirer på øya.
SAMFUNNET på Svalbard har flere utfordringer når det kommer til helse- og miljø. Det sorte gullet var utgangspunktet for Longyearbyens grunnleggelse. Kullkraftverket forsyner stadig byens befolkning med energi, men kull har en usikker fremtid i et klimavennligere samfunn.
Innflyttere til Svalbard får ofte et dårligere kosthold her enn det de var vant med. Lang fraktvei gjør det kostbart å spise sunn mat som fersk frukt og grønt, mens hermetikk og varer som alkohol er billige. Det er heller ingen gjenvinning av matavfall på Svalbard og kloakken slippes rett ut i Adventsfjorden utenfor byen.
Men nye initiativer mot en grønnere polarby har begynt å dukke opp, som Polar Gardens som dyrker grønnsaker på 78 grader nord.
Å DYRKE et sted hvor sommertemperaturen ligger gjennomsnittelig på rundt seks plussgrader, og det er fire måneder med mørketid, er en utfordring. Men gründer, kokk og gartner Benjamin Vidmar tror likevel det er mulig med lokal dyrket mat, klar for salg så nær konsumentene som mulig. Et tiltak som minsker transportutslipp og emballasje, og som kan forsyne beboerne med friske, næringsrike råvarer.
- Lokal matproduksjon bidrar til å sikre matforsyningen også, og er et bidrag til å minske
Gå til medietInnflyttere til Svalbard får ofte et dårligere kosthold her enn det de var vant med. Lang fraktvei gjør det kostbart å spise sunn mat som fersk frukt og grønt, mens hermetikk og varer som alkohol er billige. Det er heller ingen gjenvinning av matavfall på Svalbard og kloakken slippes rett ut i Adventsfjorden utenfor byen.
Men nye initiativer mot en grønnere polarby har begynt å dukke opp, som Polar Gardens som dyrker grønnsaker på 78 grader nord.
Å DYRKE et sted hvor sommertemperaturen ligger gjennomsnittelig på rundt seks plussgrader, og det er fire måneder med mørketid, er en utfordring. Men gründer, kokk og gartner Benjamin Vidmar tror likevel det er mulig med lokal dyrket mat, klar for salg så nær konsumentene som mulig. Et tiltak som minsker transportutslipp og emballasje, og som kan forsyne beboerne med friske, næringsrike råvarer.
- Lokal matproduksjon bidrar til å sikre matforsyningen også, og er et bidrag til å minske