AddToAny

Brimosteim på Sinjarheim

Brimosteim på Sinjarheim
Tre veker kvar sommar gir elevane frå Sogn Jord- og Hagebruksskule nytt liv til den fråflytta garden Sinjarheim i Aurlandsdalen. Saman med lærar Even Hov handmjølker dei geitene og fyller tunet med eimen av brimost, den tradisjonelle brunosten kokt frå rein geitemjølk.
KOMA DAO! Even si stemme og 40 forventningsfulle geiter kjem ramlande inn grinda. Dei finn seg litt kraftfôr og spreier seg rundt tunet. Nokre på taket, nokre på graset, ein på trappa og tre framfor Even. Elevane, me er fem stykk, grip tak i mjølkespannet og leitar etter ei geit med lite nok jur og store nok spenar. Me er ikkje vande med mjølking, og kjenner framleis på krampa frå i går. Dei fyrste dagane er me to på kvar geit, må veksle mellom å halde ho roleg og mjølke. Me skuler bort på Even sitt spann. Han har gjort dette heile livet, stråla er hard og treff eit skumlag før den blandar seg med resten av mjølka. Me elevane mjølkar kanskje 15 geiter, Even tek resten. Men så går det nokre dagar, ein får eit snev av skum i eige spann og sprekk av stoltheit.

ME GJER OSS ferdige og hentar dei tunge spanna frå kvelden før. Even fyrer eit lite, konsentrert bål med små kubbar.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt