AddToAny

Ytringsfrihetens dilemmaer

I takt med at bibliotekene i større grad blir brukt som møteplasser, kan det oppstå noen vanskelige problemstillinger. En av dem er hvordan man sikrer ytringsfriheten på biblioteket? Svarene er kanskje ikke så enkle som man tror.
- I prinsippet er ytringsfrihet i biblioteket et tema det er lett å være enig om. Men når man står oppe i praktiske problemstillinger, der det kan være flere motstridende prinsipper, kan det bli mer vrient å prioritere. Grensen mellom mobbing og trakassering og ytringsfrihet og sensur kan også være vanskelig å trekke, sier Anne Kristin Undlien, biblioteksjef ved Kristiansand bibliotek. Hun er også leder av utvalg for ytringsfrihet og demokrati i regi av Norsk Bibliotekforening og var den som arrangerte en workshop om ytringsfrihet på Litteraturfestivalen i Lillehammer i slutten av mai.
Anne Kristin Undlien mener at problemstillingen har blitt aktualisert av den nye formålsparagrafen for bibliotekene som kom i 2013. Her ble formålsparagrafen revidert slik at bibliotekenes formidlingsansvar og møteplassfunksjon ble lovfestet, og det ble slått klart fast at biblioteket skulle legge til rette for en opplyst samtale og debatt.
- Bibliotekene fikk et nytt stort oppdrag da den nye formålsparagrafen kom, men det kom ingen friske kroner inn til bibliotekene, kun prosjektmidler man kan søke om å få. Bibliotek måtte derfor omprioritere ressursene, forklarer hun.

Flere arrangement
De siste årene har det blitt merkbart flere arrangementer og møteplasser på bibliotekene. Utfordringen blir da å lage arrangementer som passer for alle.
- Ytringsfriheten er tungtveiende for biblioteket som en demokratibyggende inst
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

Lokalhistoriewiki er i dag en vellykket digital publiseringsplattform for lokalhistorie-, slektsgransknings- og Wikipedia-entusiaster, med potensiale til å generere mer interaksjon mellom bidragsyterne,
Bok og bibliotek 11.05.2020
Foto: Privat Hvis vi skal snakke om et motto for Mariann Schjeide både som NBF-leder og bibliotekar, kan det være: - Bibliotekene og de bibliotekansatte må bli mer synlige, da vil vi styrke vår posisjon både blant brukerne og i det offentlige.
Bok og bibliotek 06.05.2020
Det er mange små fagbibliotek som mister ressurser ved omorganisering eller opplever at oppgaver blir flyttet.
Bok og bibliotek 01.05.2020
Skal folkebiblioteket være en møteplass for spredning av hatefulle og rasistiske ytringer? Problemstillingen er høyst aktuell.
Bok og bibliotek 21.04.2020
Studentene går på lånte truger i dype skoger ovenfor biblioteket til høgskolen på Evenstad. Tid for å studere dyrespor og snødybde. Kanskje kommer ulven
Bok og bibliotek 02.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt