AddToAny

Ytringsfrihetens dilemmaer

I takt med at bibliotekene i større grad blir brukt som møteplasser, kan det oppstå noen vanskelige problemstillinger. En av dem er hvordan man sikrer ytringsfriheten på biblioteket? Svarene er kanskje ikke så enkle som man tror.
- I prinsippet er ytringsfrihet i biblioteket et tema det er lett å være enig om. Men når man står oppe i praktiske problemstillinger, der det kan være flere motstridende prinsipper, kan det bli mer vrient å prioritere. Grensen mellom mobbing og trakassering og ytringsfrihet og sensur kan også være vanskelig å trekke, sier Anne Kristin Undlien, biblioteksjef ved Kristiansand bibliotek. Hun er også leder av utvalg for ytringsfrihet og demokrati i regi av Norsk Bibliotekforening og var den som arrangerte en workshop om ytringsfrihet på Litteraturfestivalen i Lillehammer i slutten av mai.
Anne Kristin Undlien mener at problemstillingen har blitt aktualisert av den nye formålsparagrafen for bibliotekene som kom i 2013. Her ble formålsparagrafen revidert slik at bibliotekenes formidlingsansvar og møteplassfunksjon ble lovfestet, og det ble slått klart fast at biblioteket skulle legge til rette for en opplyst samtale og debatt.
- Bibliotekene fikk et nytt stort oppdrag da den nye formålsparagrafen kom, men det kom ingen friske kroner inn til bibliotekene, kun prosjektmidler man kan søke om å få. Bibliotek måtte derfor omprioritere ressursene, forklarer hun.

Flere arrangement
De siste årene har det blitt merkbart flere arrangementer og møteplasser på bibliotekene. Utfordringen blir da å lage arrangementer som passer for alle.
- Ytringsfriheten er tungtveiende for biblioteket som en demokratibyggende inst
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

Vi skal være stolte, men ikke fornøyde! Det mente Stine Raaden, biblioteksjef i Kongsvinger.
Bok og bibliotek 25.10.2019
- I over 20 år har denne dama snakka varmt om bibliotek, så dette er en dame som dere kan stole på når det gjelder engasjement for bibliotek.
Bok og bibliotek 24.10.2019
- Bibliotekarane har stor innverknad på språksituasjonen i nærområdet sitt, seier leiar i mållaget, Magne Aasbrenn. Då Tore Renberg (bildet) ga ut bok på nynorsk, fekk han kjenne målhaldningane på kroppen.
Bok og bibliotek 19.09.2019
I Tyskland er det Bauhaus-feber for å feire arkitektur- og designbevegelsen som ble startet for 100 år siden. I 1933 ble skolen stengt av nazistene.
Bok og bibliotek 18.09.2019
Årets høydepunkt for alle som jobber med kunnskapsorganisering løp av stapelen på Oslomet den 23. og 24. mai. I år var sannhetens time for alvor kommet til Korg-dagene da sannheten var det overordnede tema for årets konferanse. Bildet: Lars Fr.
Bok og bibliotek 16.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt