Veien fra Vuku til Italia kan synes lang. Men i den lille trøndelagsbygda, som står oppført med 216 innbyggere, er støvellandet i sør allikevel nærværende på et vis. Det kanskje mest erkeitalienske matproduktet som finnes, mozzarellaosten, produseres nemlig også i Vuku.
Men det er en vesensforskjell: Denne mozzarellaen er norsk, og den er basert på norsk - nærmere bestemt trøndersk - melk.
På samme sted, Vuku gårdsmeieri, produseres også det kanskje mest erke-norske matproduktet som finnes: Brunosten. Den lages av mysen som er igjen etter at mozzarellaen er laget.
Till topps i lokalmatkåringDenne blandingen av italienske og norske ystetradisjoner har ikke gått upåaktet hen. I slutten av september gikk driverne av gårdsmeieriet, Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik fra Verdal, seirende ut av kåringen Årets Lokalmatgründer 2021.
Juryleder Hilde Charlotte Solheim betegnet gårdsmeieriet som en meget god representant for utviklingen av det osteeventyret Norge har opplevd de siste 15 åra. Solheim har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet like lenge.
Samtidig er det praktisk talt ingen andre i Norge som gjør akkurat det Kathrine og Aild gjør.
- Vuku gårdsmeieri skaper noe nytt, bygget på det beste vi har fra før. De bidrar også til lokal stolthet og har bygget opp et lokalt servicetilbud som gjør deres eget lokalsamfunn mer attraktivt, påpekte jurylederen.
Betyr mye å treffe i markedetNår vi møter vinnerne på hjemgården, en grå og småkjølig dag i slutten av november, sitter utmerkelsen fortsatt godt i.
- Det var tydelig at juryen visste hva vi hadde vært gjennom for å komme oss dit v