AddToAny

Virker musikk og dans mot depresjon?

Egyptere, grekere og romere brukte kunst som terapi. Men der musikkterapien er i ferd med å oppnå akademisk aksept, møter dansen større fordommer.
For fire tusen år siden benyttet egypterne konserter og forestillinger mot psykiske lidelser. Grekerne gjorde det samme og ansatte musikere i helbredelses-templene.

Musikk og dans var selvfølger i behandlingen av mentale plager. I dag brukes det mot depresjon, angst og andre psykiske plager. Men vet vi om det faktisk virker?

Forhistorisk legekunst

San-folket holder til i Kalahariørkenen i det sørlige Afrika, og er blant verdens eldste kulturer. De er hyppig studert av sosialantropologer fordi de antas å ha bevart ritualer og tradisjoner i flere titusen år eller mer.

Folket - en løs sammenslutning av flere stammer - er kjent for sin karakteristiske risting som benyttes under helbredelses-ritualer, en form for intens dans som ender i transe. En studie utført av Jill Beattie ved Monash University i Melbourne i 2021 viste at fremprovoserte skjelvinger kan ha positive effekter på psyken, som redusert stress og økt mestringstro.

San-tradisjonen peker på en bevisst benyttelse av bevegelse og dans som startet lenge før vår egen tidsregning. Fortellingene, musikken og dansen rundt leirbålet var både lek, terapi og undervisning. Det satte lyd og bilde på forestillinger som vi har vanskelig for å forstå med ord. Fysiske og mytologiske ritualer var forhistoriens psykoterapi.

De første sivilisasjonene startet jobben med å kategorisere og dokumentere. Som er hva egypterne gjorde, da de omtalte kunst som terapi så tidlig som år 1550 før vår tidsregning. 'Ebers papyrus' ble kjøpt på markedet i Luxor av en tysk egyptolog i 1873. Hieroglyfene beskriver mentale lidelser i et kapittel kalt 'Hjertenes bok', der mennesker med 'lidelser i hjertet' anbefales å lytte til musikk, male og se dans og teater.

Alle de første sivilisasjonene benyttet dans og musikk rituelt og rekreasjonelt i forbindelse med helbredelse - både de sumeriske, kinesiske og indiske kulturene benyttet lyd og bevegelse til terapeutiske formål.

Fra Kalahari til Gaustad

Som San-folket benytter de eldste kulturene fortsatt hellige ritualer til helbredelse. Tidlig afrikansk dans inspirerte også den moderne danseterapien, som oppsto i kjølvannet av psykoterapien.

Det er en kroppsbasert terapiform som er ment å forene kropp og sinn, og styrke oppmerksomheten. En metaanalyse fra 2019, gjennomført av professor Sabine Koch ved universitetet i Heidelberg, viste at dans- og bevegelsesterapi kan ha positiv virkning på depresjon, angst, livskvalitet og sosiale- og kognitive ferdigheter.

- Det begynte i USA på 1940-tallet med noen pionerer, som dansepedagogen Marian Chace. Hun hadde sitt eget dansestudio i Washington DC der hun underviste i dans, forteller Liv Marie Leirvåg.

Hun står bak mye av de senere års danseterapi i Norge, blant annet som styreleder i danseterapiforeningen og fagansvarlig ved landets første utdanning.

Marian Chace skal ha lagt merke til hvordan timene førte til velvære hos elevene, og noen lokale leger sendte pasienter til klassene hennes.

- Så startet hun å jobbe med krigsveteraner på St.

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt