AddToAny

Vil gjerne jobbe på sykehjem

Vil gjerne jobbe på sykehjem
- Jeg er ferdig på to års norskkurs og vil gjerne gå mer, sier fembarnsmoren fra Syria. Fra venstre Yasmeen Mussa, Wansa Khalaf og Hamdieh Ramadan.
(Foto Tora Herud)

Hamdieh Ramadan (51) kom til Norge for familiegjenforening med mannen sin for snart to og et halvt år siden. Med seg hadde hun fem barn som i dag er 24, 19, 15, 13 og 11 år gamle, fire jenter og en gutt. Familien kom fra den kurdiske delen av Syria, men har bodd mange år i hovedstaden Damaskus, der broren drev restaurant. Hamadieh jobbet i restauranten to dager i uka, de andre dagene jobbet hun sammen med mannen sin hjemme. Og hun sydde. Han dyrket grønnsaker og jobbet som murer. Nå går han på norskkurs kombinert med arbeidspraksis i gartneri. - Verken mannen min eller jeg har gått på skolen i Syria. Jeg hadde aldri holdt i en blyant før jeg kom hit, sier hun. Hamadieh er ansatt i kafeen på Vintage Baby, der hun jobber fire timer om dagen, to dager i uken. Tidligere hadde hun praksisplass og sydde klær, puter og gardiner. - Jeg er ferdig på to års norskkurs og vil gjerne gå mer. Det var veldig bra å gå på skolen. Alle barna går på skolen, unntatt en som går på voksenopplæring. En datter lærer å spille gitar, og to døtre sparker fotball. Jeg jobber gratis når det er fotballcup, sier Hamdieh Ramadan. - Hva gjør du om fem år? spør vi. - Om fem år hjelper jeg gamle mennesker på sykehjem, og jeg vil jobbe fem dager i uken, sier hun.

Nytt land, nye utfordringer - Jeg blir ikke sliten, jeg vil bare lære mer, sier Yasmeen Mussa (31). Hun kom fra den kurdiske delen av Syria til Norge for familiegjenforening med mannen sin for et og et halvt år siden. Han kom to år før henne. Sammen har de en datter på 8 år. - I Syria gikk jeg på skole i fem år, men jeg er ikke god til å lese arabisk. Jeg snakker arabisk og syrisk. Jeg jobbet hjemme og liker å lage mat, arabisk mat. Den beste maten er kylling, sitron, salt, hvitløk og olje, sier hun. Men denne dagen skal hun lage et brød fylt med ost, oliven, tomat og paprika på Vintage Baby. Hun er praktikant og jobber i kafeen tre dager i uken. To dager går hun på skolen og lærer norsk og samfunnsfag. Både praksis og skole er en del av Introduksjonsprogrammet. - Begge deler er veldig moro. Jeg trives så godt og jeg har lært mye norsk her på jobben. Jeg vil gjerne jobbe videre slik som her, på kafé, i en kantine eller i kassen i en butikk, sier hun. Mannen hennes er i arbeidspraksis der han kjører lastebil og går på kurs i logistikk.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt