AddToAny

- Vi gjør oss klare for revolusjon

Høylytt diskusjon bryter den rolige morgenstunden i Kibera - et av Nairobis mange slumområder.
En gjeng ungdommer sitter i et blikkskur og deler synspunkter og erfaringer etter å ha deltatt i de voldelige demonstrasjonene som har preget Nairobi den siste tiden.

- Kapitalismen må få en slutt! Dette landet drives av en håndfull mennesker med selviske motiver. Nå har det gått så langt at vi gjør oss klare for revolusjon, sier Jafred Esiraba (25).

Han er en av tusenvis av innbyggere som tok til gatene forrige mandag i protest mot de stigende prisene på mat og drivstoff, en fallende valuta, skyhøy inflasjon og den vedvarende tørken som gjør at millioner av mennesker står overfor sult og bønder mister levebrødene sine.

- Falske løfter

Panorama møter 25-åringen hjemme i Kibera like etter at han ble angrepet av politiet, som tok til tåregass og vold for å stoppe protestene.

- Livet mitt har gått fra vanskelig til ulevelig. Vi pleide å kjøpe unga (maismel) for 100 shilling, nå koster en pakke 220 shilling. William Ruto (presidenten, red.anm.) sin valgkampanje handlet om å hjelpe fattige. Han ga oss falske løfter, sier Esiraba.

25-åringen er født og oppvokst her i hjertet av den kenyanske hovedstaden sammen med sine besteforeldre. Helt siden han var liten har han plukket søppel i området, og har de siste årene forsørget familien sin med det lille han tjener. Sammen med andre ungdommer fra Kibera henter han søppel fra folks hjem mot en sum penger. Den jobben har gått fra vanskelig til ulevelig som følge av prisøkningen på råvarer.

- Folk har ikke lenger mat på bordet eller råd til å betale for å få hjelp til søppelhenting. Dette resulterer i at søppelet blir kastet rett ut i gatene. Vi har aldri vært så fattige som nå, sier Esiraba.

Anklagelser om valgjuks og løgner

Det er den tidligere statsministeren og lederen av opposisjonspartiet Azimio One Kenya Alliance Party, Raila Odinga, som står bak protestene som startet forrige mandag og som fortsatte denne uken. Den 78 år gamle partilederen, som har tapt de fem presidentvalgene han har deltatt i, oppfordrer folket til å ta opp kampen mot den store prisøkningen på basisvarer i landet.

Han anklager også president William Ruto for å ha jukset i fjorårets presidentvalg, til tross for at høyesterett erklærte Ruto som vinner i august i fjor.

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Fem medlemmer av den militante palestinske delen av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) ble onsdag drept i et luftangrep i Libanon.
Panorama Nyheter 31.05.2023
Hvorfor har ikke regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika tatt avstand fra Russlands invasjon av Ukraina? Og hvorfor anløp et russisk skip en marinebase i Sør-Afrika i desember i fjor? Her er noen mulige forklaringer.
Panorama Nyheter 31.05.2023
Det har brutt ut store protester blant urbefolkningen i Brasil etter at myndighetene tirsdag kveld godkjente en lov om å begrense deres reservater.
Panorama Nyheter 31.05.2023
En diplomatkilde i Sudan sier hæren setter forhandlingene med opprørsstyrken RSF på pause.
Panorama Nyheter 31.05.2023
Verdens helseorganisasjon har registrert 1004 angrep mot helsevesenet i Ukraina siden krigens start. Det er det høyeste tallet registrert av WHO i en konflikt.
Panorama Nyheter 31.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt