AddToAny

Verdens sterkeste brannkvinne klarte opptakskravene til Beredskapstroppen - men bare så vidt

Kun to av 20 svært trente kvinner klarte Beredskapstroppens fysiske krav under en kartlegging i regi av Norges Idrettshøyskole. En av dem er verdens sterkeste brannkvinne.
Merittlista til den 42 år gamle brannkonstabelen og røykdykkeren May Tømmervold er imponerende. Hun har deltatt og vunnet VM i Firefighter combat challenge, Ultimate firefighter og Toughest firefighter alive, har 15 år bak seg i Forsvaret og har trent crossfit i 10 år.

Som én av 20 topptrente kvinner, forsøkte hun seg tidligere i år på de fysiske testene til Beredskapstroppens opptak.

- Jeg klarte kravene, men bare akkurat eller under middels på karakterskalaen. Først var jeg dritfornøyd med resultatene, men så oppdaget jeg at snittet ikke akkurat var å skryte av, sier Tømmervold til Politiforum.

Kun to av de 20 kvinnene besto nemlig de fysiske prøvene. Det er en andel som Beredskapstroppens ledelse håper vil bli høyere i årene som kommer. Og det var derfor Tømmervold og de andre kvinnene lot seg teste.

Tester opptakskravene

Ingen kvinner har noensinne kvalifisert seg for å komme inn blant operatørene i Beredskapstroppen, til tross for at kvinneandelen blant søkerne til Politihøgskolen er over femti prosent. Dette gjenspeiles heller ikke i antallet kvinnelige søkere til Beredskapstroppen, som de siste årene har variert fra ingen til svært få.

Dette er bakgrunnen for at Tømmervold og 19 andre kvinner prøvde seg på opptakskravene til Beredskapstroppen tidligere i år. De er alle en del av et forskningsprosjekt i regi av Norges Idrettshøgskole (NIH) som nå er i ferd med å sette «Troppens» fysiske arbeidskrav under den akademiske lupen.

Politioverbetjent Wenche Ertzaas Granøien ved Politiets nasjonale beredskapssenter, hvor blant annet Beredskapstroppen holder til, er primus motor for prosjektet i politiet. Hun mener dagens arbeidskrav ikke er tilstrekkelig vitenskapelig fundert.

Det er behov for prosjektet fordi vi bør være sikre på at vi setter de riktige kravene for opptak til Beredskapstroppen.

- Det er behov for prosjektet fordi vi bør være sikre på at vi setter de riktige kravene for opptak til Beredskapstroppen. Vi ser på de fysiske opptaktstestene opp mot arbeidskravene til en operatør i Beredskapstroppen, sier Granøien.

Beredskapstroppen er den avdelingen i politiet med de mest omfattende fysiske testene i politiet. I prosjektet har NIH kartlagt de reelle fysiske kravene og sørget for målinger og analyser.

Målet med prosjektet er å kunne komme frem til helt konkrete fysiske krav for opptaksprøvene til Beredskapstroppen.

- Vi ønsker å finne frem til de fysiske kravene for en operatør, og eventuelt hvordan opptakene bør utføres, for mulig å kunne inkludere også kvinner som kvalifiserer til opptak. De fysiske kravene til Beredskapstroppen er nå inngangsporten for å komme videre til den totale vurderingen av egenskaper ved en seleksjon, forteller Granøien.

Kan komme endring

Hun sier forskningsprosjektet kan føre til at opptaket slik det er i dag endres.

- Å kartlegge de fysiske testene er en del av vurderingen, for eventuelt å justere disse eller dokumentere at de er på rett nivå. Vi må tåle begge deler. Slik jeg ser det, er forskningsprosjektet en veldig real måte å se på de fysiske kravene, og om de samsvarer med de reelle arbeidskravene, forteller politioverbetjenten.

Hun sier det blir spennende å se om prosjektet også kan bidra til at andre seksjoner og enheter i politiet kan drøfte seg frem til hvilke fysiske kriterier som må ligge til grunn for egen seleksjon.

- Er de fysiske testene til hinder for kvinner som ønsker å komme inn slik du ser det?

- Bakgrunnen for prosjektet er at vi vet at ingen kvinner per i dag har kommet inn i Beredskapstroppen. Prosjektet ble opprettet nettopp for å se om de fysiske kravene er til hinder for at kvinner blir vurdert videre. Et opptak til operatør i Beredskapstroppen består av flere egenskaper enn kun de fysiske, men hvis kandidatene ikke klarer å oppnå de fysiske testene, vil man aldri bli målt på de andre viktige egenskapene som gjennomføres etter fysisk seleksjon. Dette er grunnen til at vi må være sikre på at de fysiske testene stemmer med de arbeidskravene tjenesten krever, svarer Granøien.

Begrenset utvalg

NIH-professor Gøran Paulsen ledet forskningsprosjektet, som er en del av to mastergradsprosjekter

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Generativ kunstig intelligens gir nye verktøy for kriminelle, øker kapabiliteten og understøtter alle typer cyberkriminalitet. Teknologien kan blant annet brukes til:
Politiforum 15.12.2023
Adnan Naeem tilbringer arbeidstiden på patruljeseksjonen i Oslo-politiet, og vier store deler av fritiden til barn og unge i Romsås idrettslag. Nå hedres han for innsatsen.
Politiforum 15.12.2023
"«Alt i alt er vi studenter heldige som ikke blir direkte påvirket av bemanningssituasjonen, men det har blitt tydelig hvor mye det påvirker politistasjonene.»"
Politiforum 15.12.2023
Politiforum ønsker en åpen og levende meningsutveksling om temaer som berører justissektoren.
Politiforum 15.12.2023
I forrige artikkel skrev jeg om utfordringene rundt å både gi og motta tilbakemeldinger på arbeidsplassen som inneholder kritikk. Nå skal jeg si litt om hvordan slik kommunikasjon kan gis på en så produktiv måte som mulig.
Politiforum 15.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt