AddToAny

Verdens nordligste drivhus?

Verdens nordligste drivhus?
Den siste kua i Longyearbyen døde i 1961 og med det landbrukskulturen i den arktiske kullbyen. Siden da har byens matforsyning belaget seg på import fra fastlandet. Men så dukket en amerikaner opp og satte grønne spirer på øya.
SAMFUNNET på Svalbard har flere utfordringer når det kommer til helse- og miljø. Det sorte gullet var utgangspunktet for Longyearbyens grunnleggelse. Kullkraftverket forsyner stadig byens befolkning med energi, men kull har en usikker fremtid i et klimavennligere samfunn.
Innflyttere til Svalbard får ofte et dårligere kosthold her enn det de var vant med. Lang fraktvei gjør det kostbart å spise sunn mat som fersk frukt og grønt, mens hermetikk og varer som alkohol er billige. Det er heller ingen gjenvinning av matavfall på Svalbard og kloakken slippes rett ut i Adventsfjorden utenfor byen.
Men nye initiativer mot en grønnere polarby har begynt å dukke opp, som Polar Gardens som dyrker grønnsaker på 78 grader nord.

Å DYRKE et sted hvor sommertemperaturen ligger gjennomsnittelig på rundt seks plussgrader, og det er fire måneder med mørketid, er en utfordring. Men gründer, kokk og gartner Benjamin Vidmar tror likevel det er mulig med lokal dyrket mat, klar for salg så nær konsumentene som mulig. Et tiltak som minsker transportutslipp og emballasje, og som kan forsyne beboerne med friske, næringsrike råvarer.
- Lokal matproduksjon bidrar til å sikre matforsyningen også, og er et bidrag til å minske
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt