AddToAny

VELKOMMEN INN - SKAL VI HELLER GÅ UT?

90 prosent av livet tilbringer vi innendørs. Er det frivillig? Er vi fanget? Hvis vi forblir innendørs, hvordan samtidig leve grønt og også ta vare på naturen?
- VI MENNESKER ER FORSKJELLIGE og har ulike behov.
Marianne Leisner åpner først den ene døra fra stua og ut i vinterhagen. Deretter åpner hun den andre døra som viser ut i den virkelige hagen. Adressen er Ødekjærveien 63. Stedet er Tjøme i Vestfold. Huset er et såkalt saltakhus, naturlig ventilert og kledd med den simpleste sort av granpanel og overgangen mellom hus og hage er flytende. Leisner kaller det en randsone.
- I dette feltet møtes to økosystem, her er det mest aktivitet og stort mangfold.
Mariannes hjem er bygget etter et grunnkurs i permakultur der tomta var case. Veggene er av pustende, men vindtette plater. Mellom inner- og yttervegg er det 40 centimeter Hunton trefiber. Marianne, som er landskapsplanlegger, visste godt hvordan hun ville ha det, men det er arkitekt Frederica Miller som har tegnet huset. Viktig for begge var det at huset puster. Under intervjuet er arkitekten ikke til stede, men uttaler seg i telefon.
Stemmen er spiss: - Mekanisk ventilasjon er jeg sterk motstander av!

Å VELGE ALTERNATIVE løsninger er imidlertid ikke så lett. Årsaken er den tekniske forskriften TEK17. Standarden nå er såkalte passivhus. Frederica Miller forklarer hvordan ventileringen her fungerer:
- Varmen trekkes ut fra lufta som er på vei ut fra huset og ved hjelp av denne forvarmes lufta som er på vei inn. Som ansatt i Gaia arkitekter har hun funnet en løsning som tar hensyn til reglementet, men som gir hus med naturlig ventilasjon. Den skarpe tonen er borte: - Det går an, løsningen er at vi isolerer bedre, vi får sunnere hus og et godt inneklima.
Hvor tett ønsker vi å knytte oss til naturen? Hva er riktig? Marianne Leisner har valgt sin stil, men er raus med andre:
- For enkelte holder det å ha en potteplante i vinduskarmen, andre flytter helst ut i
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt