AddToAny

Utrydningstrua

Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
NORSKE OSTER vinner internasjonale konkurranser og småskala ysterier er i formidabel vekst. Men for gamalosten er situasjonen kritisk. Per i dag er det kun gamalostproduksjon, godkjent av Mattilsynet, på Tinemeieriet i Vik i Sogn, på Grøtestølen i Hemsedal og på ystekursene ved Sogn Jord- og Hagebruksskule. Ostemiljøet i Norge er redd for at dette er siste rest av svunne tider. Hvorfor har ikke tradisjonsbæreren gamalosten en hedersplass i ostedisken? Er den en del av en utrydningstrua kultur, forbeholdt besteforeldre og tørre blingser med smør?

- GAMALOSTTRADISJONEN er nesten utdødd. Bortsett fra industrigamalosten i Vik i Sogn som Tine lager - en bleik kopi av hva gamalosten var i sine glansdager, mener Pascale Baudonnel, yster og rådgiver i organisasjonen Norsk Gardsost. Baudonnel har kjempet for bruken av upasteurisert melk i ysting og bygget opp ystekurset på Sogn Jord- og Hagebruksskule, hvor hun blant annet underviser i norske tradisjonsoster. - Tapet av kulturen har gått så langt at vi ikke lenger vet hva som karakteriserer en veldig god gamalost, mener hun.

«INGEN OST KANN vera so fin, og ingen so fæl som gamalosten», skrev Hulda Garborg i boka Heimestell i 1922. Der noen kalte den nedlatende for husmannskost, mente Garborg at denne lunefulle osten kunne være bedre enn gorgonzola og roquefort. Allerede da skrev hun at det burde være enkelt å få disse ostene på markedet og «vert det ikkje snart noko gjort no, so varer det ikkje lengi fyrr han er avgløymd».
Gamalosten tilhører surmelksostene, de opprinnelige norske ostene. Pultost, skjørost og ystil hører også hjemme her. Pultosten hørte Østlandet til og gamalosten Vestlandet. I dag er norske ostetradisjoner så mangt, med brunosten som maskot. (Brunost er teknisk sett ikke en ost da den ikke inneholder ostemasse, men myse og fløte). De fleste ostene vi kjenner best til i dag er løpeoster, oster fremstilt med løpe i motsetning til surmelksostene som er fremstilt med syrna melk og varme.

TRADISJONELT BLE gamalosten satt i en ostekiste for modning. Var man heldig var det god gamalostsopp i kasseveggene og på ysteredskapene. Historier forteller at osten gjerne ble lagret i sengehalmen for optimal temperatur. Muggsoppen Mucor mucedo dominerer gamalosten og
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt