AddToAny

Ungdommens råskap

Ungdommens råskap
Råskapen vi er vitne til mellom barn og unge i dag i form av tekst-sjikane, trusler på Facebook, hærverk og vold, bunner i behov for egenmarkering og anerkjennelse.
Unge mennesker bryter bevisst moralske, sosiale og institusjonelle regler. Og de lar seg ikke avskrekke av følgene som det eventuelt har for dem selv eller ofrene. Grunnen til det er et motiv som er godt kjent i voksenverdenen. Disse unge vil fremstille seg som overlegne individer. De gjør bare gjeldende sine krav på betydning og det å bli lagt merke til.

«Jeg ville også for en gangs skyld være mektig. » «Det er en lystbetont følelse å utøve makt over andre! » Dette sa to unge gutter i retten. Hvordan er det mulig å forstå ungdommens råskap, vold og brutalitet slik at dette ikke dukker opp bare som enkeltstående hendelser? Er det slik at den biologiske arven frembringer både individuell og sosial ulikhet som kan forklare slike forbrytelser? Kan hjerneforskningen gi oss gode svar? Er slike ugjerninger et produkt av gjerningsmannens hjernedefekter, eller gjenspeiler de visse forhold i samfunnet? Hvilken rolle spiller utviklingspsykologien da?

Vi lever i en tid der slike fenomener gjerne blir biologisert, privatisert og psykologisert, men her viser biologien og psykologien sine åpenbare begrensninger. Først og fremst må vi løfte problemstillingen til et samfunnsmessig og politisk plan. Vi må være radikale i betydningen gjøre forsøk på å gå til roten av ondet, den rådende konkurransemoralen. Ifølge Huisken vet de unge hva de gjø
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Vi er ikke likegyldige til at behandlingen «var påtvunget og ulovlig», skriver Elin Melvær i Norsk pasientskadeerstatning i dette tilsvaret til advokat Helge Hjorts kronikk.
Psykisk helse 03.01.2022
Altfor mange unge opplever at de ikke strekker til. Kanskje ikke i eget liv eller i venners liv, skriver Astrid Willa Eide Hoem, leder i AUF.
Psykisk helse 20.12.2021
Foreldrene opplevde forverring hos 15-åringen, likevel fortsatte det psykiske helsevernet å tvangsmedisinere ham ulovlig, forsvart av klageinstansen. Advokaten deres, Helge Hjort, viser hvordan det kunne skje.
Psykisk helse 18.12.2021
For mange går psykiske lidelser over etter en stund. Men når det ikke gjør det, kan det like mye skyldes sneversynte og stigmatiserende holdninger i samfunnet som arv eller gener? Audun
Psykisk helse 16.12.2021
Skrevet av Tore Westre. «Jeg tror ikke det blir riktig,» sier Marlene, og det lyder oppriktig, som om hun har tenkt på det lenge, øvd på det, og når hun først har sagt det, er det som om skuldrene hennes minker i størrelse,
Psykisk helse 14.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt