AddToAny

Uetterrettelig om anklager om overgrep mot barn

Uetterrettelig om anklager om overgrep mot barn
I et debattinnlegg i Aftenposten hevdet tre advokater, Fridtjof Piene Gundersen, Trude Trønnes og Thea Totland, at dommerne er subjektive og tror ikke på barn som forteller om seksuelle overgrep i barnefordelingssaker.
De tre mener å ha erfart at fortvilte foreldre har blitt fratatt barnet sitt fordi de har varslet om hva barnet har fortalt.

Advokatene viser til Kristin Skjørtens undersøkelse [i] av barnefordelingssaker i lagmannsrettene der påstand om seksuelle overgrep bare ble trodd i 10 - 16 prosent av sakene. Dette finner advokatene urimelig, siden [i]nternasjonal forskning indikerer at 90 prosent forklarer seg sannferdig om mulig vold og overgrep i foreldretvistsaker.

Den siste påstanden finner man igjen i en artikkel i Advokatbladet (februar 2014) skrevet av advokat Thea Totland og cand.polit. Susanne Ramberg: En rekke uavhengige empiriske studier gir grunn til å anta at minst 90 prosent forklarer seg sannferdig om mulig overgrep/vold i foreldretvistsaker. Og litt lenger ut i samme artikkel: På overordnet nivå er det relativt solid grunnlag i forskningen for å anta at en svært høy andel (90-98 prosent) snakker sant når de forteller om vold/overgrep i barnefordelingssaker. Det er derfor påfallende at retten tilsynelatende praktiserer som om det skulle være omvendt. Som belegg for de siterte påstandene viser de til et utvalg av engelskspråklig litteratur (se deres note ii).

- Komplett ubegripelig

Jeg har sjekket to av de oppgitte kildene - den eldste og den nyeste. I den eldste (fra 1990) [ii] som bygger på data i familietvistsaker fra 12 domstoler i USA (drøyt 9000 saker), fant forskerne ut at i 2 prosent av sakene ble det framsatt anklager om seksuelt overgrep, som var eneste type overgrep som inngikk i undersøkelsen. Opplysninger om påstandenes pålitelighet innhentet forskerne dels fra en domstolsmedarbeider og dels fra barnevern (child protective services), slik at de i en del saker hadde pålitelighetsvurderinger fra to instanser. Hovedfunnet lyder slik: We found that half of the cases in the present study were believed to involve abuse; in 33% no abuse was believed to have transpired; and in the remaining cases (17%), the investigators could reach no determination (s. 157).

Forskerne sammenlignet dette funnet med andre kjente undersøkelser og konkluderte: Our findings on validity ratings among families with custody/visitation disputes were consistent with substantiation rates found in sexual abuse cases reported to child protective service agencies (s. 161). - For meg er det komplett ubegripelig hvordan denne undersøkelsen skal kunne underbygge at 90-98% av de som forteller om vold/overgrep i barnefordelingssaker snakker sant. Det finnes ikke en eneste setning i artikkelen som kan misoppfattes i retning av en slik konklusjon.

Avsilt materiale

Den nyeste kilden som Ramberg og Totland viser til er ei amerikansk oversiktsbok av R. M. Bolen (2001) om seksuelle overgrep. [iii] Hun bruker 14 linjer i siste kapittel til omtale av spørsmålet om falske anklager om overgrep mot barn. Det er en meget overfladisk omtale uten empiri som tyder på at 90 prosent snakker sant om overgrep. Bolen viser imidlertid til kilder som angivelig hevder at mellom 1 og 5 prosent av alle rapporter om 'sexual abuse' som er frems

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Jeg har lyst til å fokusere på fordelen med å være minoritet i advokatbransjen. Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør nå 19,9 prosent av befolkningen.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg er homofil (og svensk). Min opplevelse hos Wiersholm er at dette har vært irrelevant. Jeg har alltid følt meg komfortabel med å være meg selv, både i firmaet og blant nesten alle ansatte.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg bestemte meg for å studere juss da jeg som 22-åring ble definert som ufør av leger og av NAV. Nå lever jeg ut advokatdrømmen sammen med mitt forbilde.
Advokatbladet 14.02.2024
Folk må forstå hva ekskluderende holdninger kan gjøre med de som blir rammet. Ingen erfaringer skal bagatelliseres, og vi må tørre å etterleve verdivalgene vi tar - selv om vi risikerer å bli stående alene.
Advokatbladet 14.02.2024
Tidligere mangfoldsarbeid, for eksempel i bedrifter, hadde gjerne som mål at man skulle oppstille kriterier for hva som var mangfoldig. Man skulle kunne sjekke av for en serie egenskaper hos menneskene man hadde ansatt.
Advokatbladet 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt