AddToAny

-Tverrfaglige team er nøkkelen

Kan institusjonskjøkken være med å sikre riktig ernæring til eldre som mottar mattjenester hjemme og i institusjon?
Ja, spesielt når ernæringskokker inngår i tverrfaglige team, konkluderer tre studenter ved Fagskolen i Vestfold og Telemark i en prosjektoppgave.

Elisabeth Strøm

Tre ernæringskokker har det siste året gjennomført studiet «Kjøkken- og restaurantledelse» ved Fagskolen i Vestfold og Telemark. De tre studentene er erfarne ernæringskokker som har variert bakgrunn innenfor matlaging. To av dem jobber til daglig på sykehjem, men den tredje er ansatt i Forsvaret. Alle tre brenner for yrket sitt og er opptatt av hva som skal til for å sikre riktig ernæring til spisegjesten, uansett aldersgruppe.

Målet med oppgaven har vært å kartlegge personalets meninger om hvordan ernæring til eldre kan forbedres. Som de skriver i oppgaven, så øker omfanget av underernæring. Dette til tross for større oppmerksomhet rundt tematikken, nasjonale retningslinjer og at en rekke rapporter de siste tiårene har kommet med konkrete forslag til hvordan utfordringen kan løses.

- Det er viktig å få perspektiver fra de som arbeider direkte med eldre på institusjoner og i hjemmetjenesten, da de har førstehåndskunnskap om utfordringer og muligheter knyttet til ernæring, skriver studentene Anette Kvist Johnsen, Caroline Heitmann Ness og Anette Bergersen.

De har gjennomført en kvantitativ undersøkelse og har brukt sosiale medier som verktøy for å nå ut til aktuelle respondenter. For å sikre pålitelighet i arbeidet, har de benyttet seg av ulike nettsider og artikler fra anerkjente kilder. 61 personer svarte

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

NM i maskinoppvask arrangeres for syvende gang på Fagmessen Østlandske Storhusholdning i Vikingskipet på Hamar 18.- 19. oktober. Nå etterlyser arrangøren mange påmeldte deltakere.
Kjøkkenskriveren 11.09.2023
Halvparten av norske sykehjem har en matvertordning, men matvertene mangler kompetanse. Pårørende er fornøyde med sykehjemsmaten: Den får en karakter på 3,7 på en skala fra 1 til 5.
Kjøkkenskriveren 05.09.2023
Okonomiyaki er en japansk pannekakeomelett; en smakfull klassiker med kål og eksotisk smak. Okonomi betyr omtrent "bruk hva du vil" og yaki betyr "steke". Kålrot er hovedingrediensen i denne varianten.
Kjøkkenskriveren 05.09.2023
Arnt Steffensen har ledet Kost- og ernæringsforbundet med stødig hånd de siste ti årene. Én ting har han gjort, som ingen av hans forgjengere har vært i nærheten av. Hendelsen ble en vekker, og den har gitt forbundet uventet drahjelp i arbeidet med bærekraft.
Kjøkkenskriveren 05.09.2023
Unicef har samarbeidet med Norges Bank Investment Management og Deakin University i Australia om å gi veiledning og gode råd til hvordan
Kjøkkenskriveren 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt