BUSKAP
23.02.2024
Ingrid Holm og Tore Kristensen på Øvre Lønnem gård på Sparbu i Trøndelag ble vinnere av grovfôrkampen 2023. De har imponerende høye avlingstall, og treffer også godt på høstetidspunkt og gjødsling. De får dermed et fôr med høy energiverdi, og treffer godt på proteinverdi.
Målt i fôrenheter per dekar var det veldig jevnt på toppen blant tre av deltakerne i år, men Holm og Kristensen stikker av med seieren fordi de også treffer veldig godt på fordøyelighet og protein.
Trøndelag hadde en krevende sesong, og innhøstingsforholdene for 2.,3. og 4. slått ble utfordrende med mye nedbør, og til tross for dette oppnår gårdbrukerparet en jevn kvalitet. Med denne grovfôrkvaliteten bør de kunne oppnå høy ytelse med høy norskandel.
Alle deltakerne i Grovfôrkampen 2023 har resultater i toppsjiktet til tross for en krevende sesong.
Valgt ulike strategier
De seks utvalgte deltakerne fra Rogaland i sør til Lofoten i nord har konkurrert om å ha det beste grovfôret både når det gjelder kvalitet og avling. Fire av bøndene er melkeprodusenter, mens to har ammekubesetninger med oppfôring av okser. Det som gjør årets grovfôrkamp så spennende er at de bøndene har valgt ulike strategier for å nå målet, både når det gjelder valg av frøblanding og slåttestrategi.
Hundegraset ser ut til å ha tålt tørken
Ammekuprodusent Ingvald Nymoen fra Øyer er bevisst på å differensiere de ulike skiftene på sitt bruk avhengig av beliggenhet og «bestillinga fra fjøset». På de mest lettdrevne stykkene nært gården blir det tatt 4 slåtter på ei hundegrasbasert eng. Hundegraset taklet tørken godt, og med litt vanning etter 1. slått kom Nymoen helt i tet avlingsmessig i årets konkurranse. Nymoen skårer også høgest på gjæringskvalitet av alle deltakerne i konkurransen.
2. slåtten ble tatt i tidligste laget, og med høgt proteininnhold blir den ei nøtt å knekke med tanke på protein og energi.
Minst 3 slåtter på hundegrasbasert eng
Melkeprodusent Leif Lirhus fra Voss har også valgt hundegras som en viktig art i sine grasblandinger. Kunsten med å lykkes med hundegras e
Gå til medietTrøndelag hadde en krevende sesong, og innhøstingsforholdene for 2.,3. og 4. slått ble utfordrende med mye nedbør, og til tross for dette oppnår gårdbrukerparet en jevn kvalitet. Med denne grovfôrkvaliteten bør de kunne oppnå høy ytelse med høy norskandel.
Alle deltakerne i Grovfôrkampen 2023 har resultater i toppsjiktet til tross for en krevende sesong.
Valgt ulike strategier
De seks utvalgte deltakerne fra Rogaland i sør til Lofoten i nord har konkurrert om å ha det beste grovfôret både når det gjelder kvalitet og avling. Fire av bøndene er melkeprodusenter, mens to har ammekubesetninger med oppfôring av okser. Det som gjør årets grovfôrkamp så spennende er at de bøndene har valgt ulike strategier for å nå målet, både når det gjelder valg av frøblanding og slåttestrategi.
Hundegraset ser ut til å ha tålt tørken
Ammekuprodusent Ingvald Nymoen fra Øyer er bevisst på å differensiere de ulike skiftene på sitt bruk avhengig av beliggenhet og «bestillinga fra fjøset». På de mest lettdrevne stykkene nært gården blir det tatt 4 slåtter på ei hundegrasbasert eng. Hundegraset taklet tørken godt, og med litt vanning etter 1. slått kom Nymoen helt i tet avlingsmessig i årets konkurranse. Nymoen skårer også høgest på gjæringskvalitet av alle deltakerne i konkurransen.
2. slåtten ble tatt i tidligste laget, og med høgt proteininnhold blir den ei nøtt å knekke med tanke på protein og energi.
Minst 3 slåtter på hundegrasbasert eng
Melkeprodusent Leif Lirhus fra Voss har også valgt hundegras som en viktig art i sine grasblandinger. Kunsten med å lykkes med hundegras e