AddToAny

Tillitsvalgt med torskekvote

Celina Kveinsjø drømmer om å vasse i torsk. - Jeg skal ha med meg Lofotfisket før jeg dør, sier Celina Kveinsjø til HK-Nytt.
Utenfor Brønnøysund, langs Helgelandskysten, har Celina og kjæresten Mats Lorentzen satt en 1,8 kilometer lang fiskeline med 110 kroker med agn på. På disse krokene håper Celina og Mats at det sitter minst ei kveite, eller kanskje to. Nå er de på vei ut fjorden med sjarken «Rotnesfjord», som Celina eier, for å dra opp lina.

Celina og Mats deler fiskeinteressen. Tidligere i høst mista Mats ei svær kveite fra lina. Da fisket han alene, og ringte hjem til Celina, helt på gråten. Kanskje det går bedre nå, og kanskje kan kveita spe på lønna som Celina får som deltidsansatt hos Coop Prix Salhus i Brønnøysund.

- Jeg synes det er godt å tenke på at jeg ikke er avhengig av inntekten fra fisket. Jeg driver med dette fordi jeg synes det er spennende, sier Celina, og styrer sjarken ut mot åpent hav.

Fikk oppvåkning på tillitsvalgtkurs

Ved siden av å være butikkmedarbeider og fisker, er Celina også HK-tillitsvalgt i butikken i Brønnøysund. I april ble hun valgt som regiontillitsvalgt i Coop Nordland. Celina tror hun ble tillitsvalgt fordi hun tør å si ifra. I sommer var hun på HKs skolering for tillitsvalgte på Sommarøy utenfor Tromsø. Det ga henne en liten oppvåkning, forteller hun.

- Jeg tror det er mange som er tillitsvalgte kun på papiret, mange vet ikke helt hva vervet går ut på. På kurset lærte vi om tariffavtalens bestemmelser, hva som faktisk står der. Det var veldig nyttig og interessant, sier Celina.

Må jobbe deltid i butikken

Celina fisker i det som blant yrkesfiskere kalles for «åpen gruppe». For denne gruppen fiskere koster det ikke noe for kvota, og hvor mye torsk du kan ta opp bestemmes av fartøyets lengde. Celinas «Rotnesfjord» er 8,6 meter lang, det betyr at Celina og Mats kan dra opp tolv tonn torsk per år. Skulle Celina hatt en større torskekvote måtte hun ha kjøpt seg det, og det er veldig dyrt, forteller hun.

Med en torskekvote på tolv tonn kan Celina ikke jobbe mer enn 66 prosent av en hel stilling på fastlandet, og hun kan heller ikke tjene mer enn 400.000 kroner i året, ifølge reglene.

- Det er bonus hvis jeg tjener penger på fisket. Det som driver meg er rett og slett at jeg vil ut og prøve lykken, og lysta etter å fange stor fisk, sier hun.

Kveite. Ikke kveite. Kveite.

- Jeg kjenner det i hele kroppen, nå er jeg spent, sier Celina.

Hun og Mats henger ut over båtripa når lina trekkes opp mot båten. Mats trekker litt i lina med jevne mellomrom for å kjenne om det noe tungt på en av krokene.

- Dette kan være kveite, sier han, og myser mot sola.

Men det ikke kveite, det er ei brosme som kommer opp til overflata. Og sånn holder de på gjennom 1,8 kilometer med line. Håpet om at kveita skal dukke opp til overflata er der helt til siste krok er tatt opp. Men nei, det blir noen torsk, brosme og lange. Ikke den store fangsten, men nok til at det er verdt turen.

Skal på Lofotfisket

På vårparten neste år setter Celina og Mats kursen mot Lofoten. De setter sjarken på en fraktebåt og reiser etter med Hurtigruta. Mats jobber til daglig som energimontør i Helgeland kraft, men til våren tar begge permisjoner fra jobbene sine. Celina har søkt om seks ukers permisjon, og sjefen har sagt at det skal gå, så lenge det ikke er for mye sykdom på jobben.

- Tenk å se at båten er full av torsk og at garna våre er fulle av fisk. Det blir fantastisk, sier hun entusiastisk.

Det kan også bli innbringende. Hvis paret klarer å fylle kvota på tolv tonn under Lofotfisket, vil det tilsvare det Celina tjener som butikkmedarbeider på ett år.

Ut og snakke om HK

Det er ikke bare Lofotfisket som står i hodet til Celina. Denne høsten planlegger hun pizzakvelder for å møte ansatte i butikkene i Coop Nordland. Hun vil snakke med medlemmer og ikke-medlemmer om fordelene ved å være HK-organisert.

- Mange tror at et HK-medlemskap er å spytte penger i ei kasse. Men hvis du havner opp i noe i arbeidsforholdet, så står du ikke alene når du er organisert. Da har du et sted å få hjelp, og det er en sikkerhet, sier Celina Kveinsjø med sjarken.

Image-text:

DELER FISKEINTERESSEN: Celina Kveinsjø og kjæresten Mats Lorentzen er begge lidenskapelige fiskere. Minst én gang i uka drar de ute med sjarken «Rotnesfjord», som Celina eier. Sikkerheten kommer alltid først, de er ikke ute hvis været er dårlig.

BUTIKKMEDARBEIDER OG TILLITSVALGT: Celina Kveinsjø synes butikkjobben er givende. Hun liker tanken på at hun har en fast inntekt ved siden av fisket. Det har også blitt mer interessant å være tillitsvalgt etter at hun fikk skolering. Det ga henne en liten oppvåkning. Denne høsten skal hun skaffe flere HK-medlemmer i Coop Nordland.

KREVER STYRKE: Å være fisker er hardt arbeid. Celina fik prolaps i ryggen etter å ha løfta ei kasse med krabber. Proplapsen er leget, men hun må ta hensyn til ryggen når hun drar opp fisk.

BROSME PÅ VEI OPP

DRØMMER OM LOFOTFISKET: Går det som Celina ønsker, drar hun og Mats til Lofoten neste vår for å fiske torsk. Det kan bli et eventyr, og det kan bli innbringende. Og det blir hardt arbeid, erkjenner Celina Kveinsjø.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Buster Zoo-ledelsen savner fortsatt informasjon om hvilke problemer de ansatte faktisk har opplevd.
HK-Nytt 01.06.2020
SPØRSMÅL: I år blir vi i Norge i hele sommerferien. Trenger vi egentlig en reiseforsikring da, siden vi dropper utlandet i år?
HK-Nytt 01.06.2020
Handel og Kontor i Norge tar grep for sine mange permitterte medlemmer.
HK-Nytt 01.06.2020
Tusenvis av arbeidsplasser står i fare i luftfarten - som ikke fikk ønskene sine innfridd i statsbudsjettet. - Vi trenger utvidelse av permitteringsregelverket, og vi må ha det nå! sier HK-tillitsvalgte.
HK-Nytt 01.06.2020
SPØRSMÅL: I år regner jeg med å kjøre langt færre kilometer enn i fjor, mye på grunn av korona og hjemmekontor. Får jeg lavere pris på LOfavør bilforsikring da?
HK-Nytt 01.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt