AddToAny

Ti trender og kriser som vil prege 2022

Arven fra pandemien vil gi nye kriser og øke behovet for humanitær bistand i det nye året. Helsekriser, militære profitører og mediehets er noe av det som vil prege 2022.
Ikke før har internasjonale analytikere avsluttet sine oppsummeringer av fjoråret, før de har formulert og lansert sine spådommer for 2022.

Nyhetsmediene New Humanitarian og Devex har begge presentert sine analyser for de største humanitære utfordringene i 2022. Det samme gjelder FNs humanitære organisasjon OCHA og Røde Kors.

Her gjør vi et utvalg av ekspertenes spådommer og oppsummerer de ti viktigste trendene og utfordringene i året som kommer:

1. Pandemien er ikke over, og vil kreve ytterligere helseinnsats

Så langt har 56 prosent av verdens befolkning fått minst én vaksinedose. I lavinntektsland har bare 7 prosent blitt vaksinert. Bare én prosent av disse igjen er fullvaksinert. Samtidig ser vi at høyinntektsland kan vaksinere befolkningen sin flere ganger, skriver Røde Kors sin analyse.

Organisasjonen peker på flere årsaker til skjevfordelingen av vaksinedoser og at vaksineringen tar tid i lavinntektsland. Mangel på helsetjenester og helse-infrastruktur forsinker distribusjon, mens hamstring av vaksiner i høyinntektsland fører til begrenset tilgang. Patentregimet hindrer deling av kunnskap og utstyr slik at flere land kan produsere vaksiner.

Vaksineskepsis er i tillegg en stor utfordring over hele verden og kan alene stå i veien for å få vaksinert mange nok i befolkningen.

En konsekvens av pandemien er også at det øvrige helsetilbudet i veldig mange land svekkes, og det vil bli en stor utfordring å ta igjen etterslepet. Så langt er det rapportert at 23 millioner barn har mistet rutinevaksinering globalt i 2021.

4 av 10 gravide har mistet oppfølging av helsepersonell globalt i 2021. I fattige land kan dette bety at nyfødte og mødre ikke overlever fødselen og denne trenden vil fortsette i 2022.

Styrking av nasjonale helsesystemer vil stå i fokus for internasjonalt bistandssamarbeid med lavinntektsland i året som kommer. En rekke tiltak må også iverksettes innenfor skole og utdanning.

En positiv nyhet fra fjoråret, som vil kunne gi gode effekter i 2022, er at verden har fått en malaria-vaksine.

2. Økt fattigdom i kjølvannet av pandemien

Den globale pandemien har forsterket allerede eksisterende forskjeller, både mellom grupper internt i land og mellom land. Andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom har økt, etter to tiår med jevn framgang. Nesten 100 millioner mennesker har falt under fattigdomsgrensen i løpet av pandemien, anslår FN.

Økende forskjeller øker potensialet for konflikt, sårbarhet og at nye grupper havner under fattigdomsgrensen. Nigeria, Venezuela og Libanon er blant landene som opplever krise og økende fattigdom.

FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA mener at 274 millioner mennesker vil ha behov for humanitær hjelp og b

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt