BUSKAP
10.04.2017
I Norge har rundballer blitt den dominerende metoden for konservering av gras. Det er anslått at nærmere 70 prosent av surfôret blir konservert i rundballer. Samtidig er det også en betydelig mengde i plansilo.
Det aller meste av fôret blir derfor totrinns høstet.
Med totrinns høsting reduserer man mange av utfordringene i forbindelse med høsting da man har ett høyere tørrstoff. Likevel skjer det langt mer under konserveringsprosessen enn det man ser og lukter.
Proteinkvalitet
I ferskt gras er mellom 75-90 prosent av nitrogenet (N) bundet opp i protein. I surfôr kan så mye som halvparten av N være brutt opp i mindre fraksjoner. Dette vil ha betydning for utnyttelsen av proteinet i vom. Fortørking av gras begrenser nedbrytingen av verdifullt protein. Surfôr inneholder flere ulike fraksjoner av protein. Ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU) er det gjort forsøk hvor de har sett på disse ulike typene av protein i gras og grovfôr og hvilken effekt dette har for dr
Gå til medietMed totrinns høsting reduserer man mange av utfordringene i forbindelse med høsting da man har ett høyere tørrstoff. Likevel skjer det langt mer under konserveringsprosessen enn det man ser og lukter.
Proteinkvalitet
I ferskt gras er mellom 75-90 prosent av nitrogenet (N) bundet opp i protein. I surfôr kan så mye som halvparten av N være brutt opp i mindre fraksjoner. Dette vil ha betydning for utnyttelsen av proteinet i vom. Fortørking av gras begrenser nedbrytingen av verdifullt protein. Surfôr inneholder flere ulike fraksjoner av protein. Ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU) er det gjort forsøk hvor de har sett på disse ulike typene av protein i gras og grovfôr og hvilken effekt dette har for dr