AddToAny

Ta tak i selve problemet, NRK!

Ta tak i selve problemet, NRK!
Jeg leste med stor glede Frank Rossaviks artikkel i Aftenposten for en tid tilbake, og synes det er flott at han har fått bred oppmerksomhet i vårt medlemsblad Din Hørsel 06/20.
Vi trenger flere som setter hørsel på dagsorden i riksmediene! Dette nummeret har også flere gode temaartikler, særlig knyttet til støy og hørbarhet.
Som dominerende leverandør av lyd og bilde til befolkningen, får NRK ofte klager over manglende hørbarhet. At både Jens Jørgen Dammerud og tilgjengelighetssjef Siri Antonsen får komme til orde på vegne av NRK, er bra.
Intervjuet med Dammerud dokumenterer at det er mange aktører i NRK som produserer lyd, blant annet journalistene selv, og at det begrenser i stor utstrekning hans muligheter til å «prioritere talen i lydmiksen». Når det er mange journalister som produserer lyd, får det som konsekvens at det må være en krevende oppgave for NRK å få alle til å følge organisasjonens policy: å prioritere talen. Som audiofysiker og doktor i faget, er det godt å vite at det sitter en person ved Lydkontroll 5 som har inngående kjennskap til hørelseshemmedes utfordringer. Bare så synd at han kun har ekstrajobb som tilkallingsvikar!
I intervjuet med Siri Antonsen blir seere og lyttere oppfordret til å sende inn klager til NRK. Slike klager skal angivelig være «nyttige for NRK». På bakgrunn av det som er sagt om journalistene ovenfor, må det være et poeng at klagene er spesifikke og har riktig adresse. Men det er et krav vi som klager, vanskelig kan innfri. Vi vet jo ofte ikke hvem som har produsert lyden i intervjuene, reportasjene og programmene. Det vi er opptatt av - og som NRK bør være opptatt av - er de gjennomgående problemene med lyden. Og gjengangerne er for mye bass og for lite diskant, bakgrunnsstøy og musikk bak tale. Dette kan ytterligere reduseres til ett problem: Opp og fram med diskanten, ned og bak med bassen! Dette er jo helt i tråd med NRKs policy, som nevnt over! Fordi det er NRK som er leverandør av lyd, er det bare NRK som kan gjøre noe med akkurat den. Lyd av dårlig kvalitet, reduserer hørselen hos mottakeren ytterligere.
Men i intervjuet med Antonsen er det mottakeren av lyd som kommer i fokus. Her blir det vektlagt at hørbarhet er noe subjektivt: «Det én person synes er god hørbarhet, kan en annen synes er dårlig. Det finnes ingen verktøy eller dataprogrammer man kan skaffe for å løse denne utfordringen. To personer med nokså like audiogrammer og hørsel, kan ha helt ulike meninger om hva som er god lyd på radio og TV.»
Jeg forstår godt at Antonsen på bakgrunn av sine erfaringer som «klageinstans», er opptatt av å vise
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt