Vi har vært opportunister og klart å tjene penger i et veldig urolig marked, men nå er vi nødt til å «gjenoppfinne» oss selv. Vi må også bli gode på drift og ikke bare vekst, sier administrerende direktør i The Maschhoffs, Bradley Wolter.
Hovedkontoret til The Maschhoffs, USAs tredje største svineprodusent med 215 000 purker, ligger rett sør for den lille byen Carlyle, sør i delstaten Illinois i USA. Da Wolter kom inn i selskapet i 2002, hadde selskapet i overkant 16 000 purker, og i løpet av de ti siste årene har de i snitt vokst 23 prosent per år, i en periode som beskrives som en av de største kriseperiodene i USAs svinenæring. Dette har vært mulig blant annet gjennom norsk svinegenetikk.
SKJØNTE AT MAISEN SKULLE BLI DYR- For 10 til 15 år siden fikk vi massevis av forespørsler om å være med og investere i etanolfabrikker, og da skjønte vi at det kom til å bli konkurranse om maisen og at prisene på mais ville stige. Så i stedet for bare å kjøpe framtidige opsjoner på mais, startet vi å teste ut en hel rekke ulike leverandører av svinegenetikk for å få en mer fôreffektiv gris, og det fant vi i Norsvin sitt landsvin, forklarer Wolter.
For det har ikke vært så stort fokus på fôreffektiviet i USA, fordi maisen, som rundt 80 prosent av fôrseddelen til grisen består av, har vær