AddToAny

Suksess med SPELTGRØT

Suksess med SPELTGRØT
Ousdal Gård i Ringsaker har gjennom en møysommelig satsing blitt Norges største speltdyrker. Nå skaper de egen merkevare med speltgrøt som selges hos flere bakerier i landet.
Vi sitter ved det store kjøkkenbordet og skuer ut over Mjøsa gjennom smårutede vinduer i den ærverdige gården på Næs. På den andre siden av bordet sitter Heidi Hemstad og Gunnar Martinsen, industridesigneren og advokaten som har bygget stein på stein og har blitt landets største speltdyrkere. Gårdsnavnet er merkenavnet, men spelten videreforedles og selges direkte til bakere og bakerier gjennom selskapet Norsk Spelt as. De dyrker kun speltsorten oberkulmer som regnes som en av de opprinnelige speltsortene. Den sås i september, hviler under snøen om vinteren og starter å vokse på våren igjen, for så å bli tresket tidlig i august. Den har dype røtter som henter næring opptil 80 cm ned i jorda og har lang veksttid. I den kalkholdige hellinga på Næs er det en suksessoppskrift.



Kornet kuttes

Som korndyrkere har de nok tenkt lenger enn de fleste. I år har de utviklet sin egen speltgrøt som har blitt en salgssuksess hos flere bakerier.

- Vi lanserte vår speltgrøt til påske og siden har den blitt kjempepopulær. I forkant av lanseringen har vi hatt en lang og grundig prosess for å finne en produksjonsmåte som gir det beste produktet med ønsket konsistens, sier Heidi og Gunnar.

Den ønskede konsistensen fikk de ikke ved å bruke hele korn. Kornet måtte kuttes i mindre biter for at grøten skulle bli slik de ønsket. Da begynte de å lete etter en maskin som kunne dele kornet og fant etter hvert en såkalt steelcutmaskin i Tyskland. Heidi er industridesigner og har jobbet med utvikling av utstyr for tysk legemiddelindustri. Det gjør at hun har et stort kontaktnett hos tyske maskinprodusenter og det tok ikke så lang tid å finne en leverandør med både maskin og kunnskap om prosessen. Ved å kjøre kornet gjennom maskinen, kuttes hvert korn i tre til fire biter.
Gå til mediet

Flere saker fra Baker og Konditor

- Veldig gledelig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om det økende søkertallet til yrkesfag. Mer enn 34.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Før påske la regjeringen frem forslag til ny opplæringslov. Utkastet skapte usikkerhet rundt opplæringskontorenes mulighet til å være part i lærekontrakten.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Det ypperste av råvarer og håndverksbakst i særklasse. De norske bakerne som var med på bakerisafari i København, fikk en inspirerende opplevelse!
Baker og Konditor 09.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt