AddToAny

Styrte sluttpakker i Aftenposten

Styrte sluttpakker i Aftenposten
Ikke mange nok har søkt på det frivillige tilbudet. Faren for oppsigelser øker. KUTT I AFTENPOSTEN 15. september ble det klart at Aftenposten skal kutte 40 årsverk innen 2018.
Mediehuset belager seg på å benytte AFP-ordninger og sluttpakker for å oppnå målene om bemanningsreduksjon. Rene oppsigelser vil bli vurdert om man ikke når målet gjennom frivillige ordninger.

Aftenposten AS har mistet nær 400 millioner kroner i omsetning de siste fem årene, fra 1,974 milliarder i 2011 til 1,596 milliarder kroner i 2015.

Det er spesielt betydelig redusert inntjening på annonser som er bakgrunnen for de reduserte inntektene.

Det jobber rundt 200 redaksjonelt ansatte i Aftenposten.

Aftenposten skal nedbemanne redaksjonen med 40 medarbeidere. Og i dag gikk fristen for å søke sluttpakker ut.

På et allmøte klokken 14 torsdag opplyste sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen sine ansatte om at syv medarbeidere har tatt imot tilbudet om sluttpakke og 20 har inngått avtale om AFP.

Styrte pakker i løpet av to uker

Dermed mangler ledelsen å kutte 13 årsverk for å nå målet. Det sier Hansen de skal oppnå gjennom å tilby styrte sluttpakker til 13 medarbeidere i løpet av uke 42.

Det er nesten utelukkende redaksjonelle stillinger igjen i Aftenposten etter at den kommersielle virksomheten ble løftet over i et eget felles Schibsted-selskap.

- Dette er ikke noen stor overraskelse, sier Hansen til Journalisten etter allmøtet.

- I praksis betyr det at ledelsen først innplasserer dem som skal bli med videre og deretter tilby sluttpakker direkte til dem som må slutte. Dersom vi ikke kommer til enighet er oppsigelser en siste utvei, som vi håper å unngå, sier Hansen i en melding sendt ut av Aftenposten.

I hvilke områder av avisen de styrte sluttpakkene skal tilbys, sier Hansen det er for tidlig å si noe om.

- Det arbeidet starter nå.

Redaktøren sier de styrte sluttpakkene vil tilbys på bakgrunn av en kompetansekartlegging som også pågår nå, og som landes i løpet av neste uke.

Hansen beskriver situasjonen som krevende for alle parter.

- Det er de færreste medarbeiderne som ønsker å slutte. Den økonomiske situasjonen er likevel slik at det er nødvendig å redusere kostnadene for å sikre Aftenposten på lang sikt.

Fristen for å søke sluttpakker gikk først ut torsdag i forrige uke, men ble senere skjøvet til i dag, torsdag 6. oktober på grunn av for få søknader.

Vanskelig situasjon

Leder Frank Lynum i redaksjonsklubben beskriver situasjonen som vanskelig.

- Det er nok en av de aller tyngste dagene i historien for Aftenpostens medarbeidere. Fram til nå har vi klart å oppnå frivillighet. Det har vi ikke nå. Mange flinke folk som slutter og tar med seg viktig kompetanse ut, sier Lynum til Journalisten.

På et allmøte i Aftenposten forrige uke informerte ledelsen om at 17 av 21 ansatte i alderen 59 til 61 år har søkt og fått innvilget Avtalefestet pensjon (AFP), som betyr at de fratrer når de fyller 62 år. Fristen for å søke sluttavtale med AFP gikk ut torsdag i forrige uke.

Fra før er det kjent at Mala Wang-Naveen og Håkon Letvik er blant de som tar sluttpakke fra avisen.

Saken oppdateres.

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt