AddToAny

Sterkt uenige om økonomi-rotet i Tanzania-saken. Bevisst fusk eller bare rot?

Sterkt uenige om økonomi-rotet i Tanzania-saken. Bevisst fusk eller bare rot?
Bistandsrevisor Geir Sundet og Norads korrupsjonsekspert Svend Skjønsberg er svært uenige i vurderingen av det økonomiske rotet i CHRISC-Tanzania i årene før 2018.
Var det bare snakk om svake styringssystemer eller var det slik at ansatte bevisst fusket og bedrev dobbel bokføring?

Bistandsaktuelt har i to tidligere saker skrevet om skattekravet Tanzanias myndigheter har rettet mot den lokale organisasjonen Christian Sports Contact (CHRISC, red. anm.) i Tanzania, en organisasjon som ble dannet etter initiativ fra norske Kristen Idrettskontakt (KRIK, red. anm.).

Ulike støttespillere og venner av den tanzanianske organisasjonen, blant dem bistandsveteranen Svein Olaf Evjen Olsen, har bedt den norske moderorganisasjonen om å stille opp for sine eks-partnere i Tanzania.

Men KRIK i Oslo har avvist anmodningen. Organisasjonen har overfor avisen Vårt Land vist til at partnerskapet er avviklet og faren for at penger kan forsvinne. Frykten knytter seg til tidligere avsløringer av alvorlig økonomisk rot i Tanzania-avdelingen, som også førte til at KRIK brøt samarbeidet med denne partneren.

Ikke konkrete bevis

Kristen Idrettskontakt tok initiativet til å danne CHRISC-avdelinger i Uganda, Kenya og Tanzania i 1993. Det gikk tilsynelatende smertefritt i flere år. Et varsel mot CHRISC i Kenya i 2016 førte imidlertid til at alle de tre nasjonale organisasjonene ble gransket av revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC).

I rapporten, som kom i 2018, ble det ikke funnet konkrete bevis på korrupsjon i Tanzania-avdelingen i CHRISC, men det var samtidig flere tegn på rot og økonomisk mislighold. De tre lederne som nå er i skattetrøbbel var ledere også dengang.

Valgte å avvikle samarbeidet

Den norske kristne idrettsorganisasjonen valgte som følge av rapporten om økonomisk mislighold å trekke seg fra alt samarbeid med samtlige tre CHRISC-organisasjoner i Øst-Afrika.

Nå står de tre lederne som i sin tid underskrev stiftelsesdokumentet for CHRISC Tanzania overfor et skattekrav fra tanzanianske myndigheter på 82.000 kroner.

Skattekravet har ingen sammenheng med de økonomiske uregelmessighetene som ble avdekket i 2018, men vil uansett gi organisasjonen store økonomiske problemer.

Unnlater organisasjonen å betale, risikerer de tre lederne bøter eller fengselsstraff. Skattekravet er for perioden 2015 til 2018. Det er en periode norske KRIK i realiteten satt med ansvaret for økonomi og administrasjon, mener kritikerne. Likevel nekter KRIK å dekke det økonomiske kravet fra tanzanianske myndigheter på vegne av sin tidligere samarbeidspartner.

Revisor: - Fant ingen korrupsjonsbevis

Geir Sundet leder evalueringsteamet i revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG og er en av Norges aller mest erfarne revisorer innen fagfeltet internasjonal bistand. I 2019 og 2010 var han med på en evaluering av antikorrupsjon i norsk bistand for Norad. Evalueringen var ledet av Nordic Con

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt