AddToAny

Stedet der Osama bin Laden risikerer å møte Brad Pitt på hjørnet

Stedet der Osama bin Laden risikerer å møte Brad Pitt på hjørnet
Det har rukket å bli formiddag før Osama Bin Laden forlater sitt mørke og kummerlige lille hus. Som vanlig er han iført hvit turban og en hvit kappe med militærjakke over.
På vei over den forfalne, inngjerdede gårdsplassen etterlater han en håndfull korn til småfuglene, før han forsvinner ut porten.

- Drømmen min er å kunne leve og fly fritt, akkurat som dem, sier den gamle mannen med et bredt smil. Det rolige, rynkete ansiktet lyser opp ved tanken.

- Men i min alder er det ikke mye jeg kan kreve av verden lenger. Ute i gatene vekker det umiskjennelige skjegget hans raskt gjenkjennelse. Så voldsom er den vennlige oppmerksomheten fra venner, bekjente og nysgjerrige turister at det tar ham nærmere ti minutter å komme seg til sigarettbutikken som ligger like i nærheten.

Han har drevet den i flere år. Langs veggene i det lille rommet henger flere av hans kjæreste minner.

- Her spiller jeg i De ti bud med Omar Sharif. Og her resiterte jeg i Den persiske prinsen. Dette er Prison Break... fortsetter han, og peker med dårlig skjult stolthet. Han går gjennom dusinvis av bilder hvor han poserer i ulike antrekk og kostymer.

Slående likhet!

Det som har gitt 62-årige Abdelaziz Bouyadnaine kallenavnet Osama bin Laden, er en slående likhet med den beryktede al-Qaida-lederen. Den samme likheten har gitt ham muligheten til å jobbe som statist og bakgrunnsskuespiller i over hundre filmer, tv-serier og dokumentarer.

- Jeg elsker jobben. Den har gitt meg muligheten til å møte noen av verdens mest berømte skuespillere, fortsetter han. Høyest oppe blant merittene i den nærmere tretti år lange karrieren troner scener med stjerner som Orlando Bloom, Brad Pitt og Jean-Claude Van Damme.

- På filmsettene er det en helt unik atmosfære, og jeg tror det er det jeg liker aller best, forklarer han med drømmende øyne.

Bouyadnaine bor i ørkenbyen Ouarzazate i Marokko. Med sin pittoreske Kasbah-arkitektur, vakre ørkenlandskap og snødekte fjell har byen etterhvert opparbeidet seg en sentral posisjon i verdens kinoindustri. Den idylliske oasen med omlag 70 000 innbyggere har spilt en ukjent nøkkelrolle i produksjonen av utallige Hollywood-filmer. Alt fra filmhistoriske klassikere som Lawrence of Arabia og 007 - I skuddlinjen til moderne blockbustere som Gladiator, Mumien, Kingdom of Heaven og tv-serier som Prison Break og Game of Thrones.

Film-studioer og femstjerners hoteller

En gang var Ouarzazate bare en liten militær utpost. I dag kan ørkenbyen skilte med to store filmstudioer for lokale og internasjonale produksjoner. Det finnes også flere femstjerners hoteller bygget spesielt for de internasjonale gjestene.

Tiår med filmproduksjon har gitt hundrevis av Ouarzazates innbyggere betydelig erfaring som statister og bakgrunnskuespillere. Lokale krefter rekrutteres med jevne mellomrom til biroller eller for å få dekket statistbehovet til store massescener. Disse helt ukjente filmskuespillerne er blant verdens mest allsidige kunstnere. De kan spille bibelske flyktninger i én film, slaver i det gamle Egypt i en annen, tibetanere i en tredje og ISIS-krigere i en fjerde. De medvirker i utallige filmer uten noensinne å bli lagt merke til.

Men de inaktive periodene mellom hver filmproduksjon kan vare i måneder. Mens innspillingene varer er arbeidsdagene ofte 16 timer lange, mens lønna ligger på mellom 15 og 25 euro. Og når det harde yrkeslivet for filmarbeiderne tar slutt, ender de fleste helt uten pensjon eller nok oppsparte midler til å klare seg gjennom alderdommen. Den enormt dedikerte innsatsen disse arbeiderne har bidratt med, blir stående som et sterkt vitnesbyrd på beundringen og respekten mennesker over hele verden har for amerikansk filmindustri

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt