- For oss som arbeider med sortsforedling, er det egentlig veldig synd med så god overvintring. Det gir oss lite informasjon om vinterherdighet som vi ønsker å gjøre utvalg for. Det vesle som har gått ut, skyldes i hovedsak drukning og dårlig oppspiring i fjor høst, sier Jon Arne Dieseth, kornforedler hos Graminor.
Sammen med kollega Margit Kim, assisterende kornforedler, har han vandret i Graminors forsøksfelt for å vurdere plantenes tilstand.
- Feltet ble sådd 29. september, og så sen såing er ikke anbefalt, sier Margit Kim.
- Det går utover avlingspotensialet. Forskjellen til det vårsådde kornet blir mindre, supplerer Dieseth.
Egen foredling av høsthvete, rug eller rughvete har vi ikke i Norge, og derfor prøves det utenlandske sorter.
- Den siste krysninga vi gjorde her i landet, ble gjort rundt 2000, opplyser Jon Arne Dieseth.
Alle sorter som nå prøves, kommer fra utlandet. Graminor henter sorter fra de nordiske landene, Tyskland og Polen, samt Baltikum, og prøver disse under norske forhold. Sorter som gjør det bra i utlandet, gjør det ikke nødvendigvis godt her til lands.
- Utfordringa er å finne sorter med sterk bakekvalitet, som samtidig kan konkurrere med andre sorter i avling og agr