AddToAny

Snakk om etikk

Overskriften er et sitat fra kronikken Medisinen driver med etisk tvilsom «menneskeforbedring» skrevet av Henrik Vogt i Aftenposten den 22. september 2022.
Kronikken har tatt utgangspunkt i stormen rund «Kvinnehelseklinikken Nomi». Forfatteren stiller seg meget tvilende til et marked der reklame og annonsering skaper et behov for å forbedre det normale, der naturlig aldring blir et problem og små avvik fra gjeldende skjønnhetsidealer blir gjort sykelige.
I samme kronikken blir det nevnt at kun Allmenlegeforeningen og Tannlegeforeningen har policydokumenter som retter seg mot ren kosmetisk behandling, noe som er unikt i verdenssammenheng.
Her heter det: «Med dagens kunnskap mener vi at kosmetisk behandling uten medisinsk eller odontologisk indikasjon ikke bør utføres av profesjonsutøvere som allmennleger eller tannleger.»
Jeg er stolt av å være medlem i en forening som har et policydokument som retter seg konsekvent mot kosmetisk behandling og overbehandling. Vi tannleger ønsker å ikke bidra til økt kroppspress. Jeg er klar over at veldig mye av behandlingen vi utfører har kosmetiske aspekter, men vi skal ikke utføre behandling som ikke har medisinsk grunnlag. Ikke gjøre skade og gjøre godt er viktige etiske grunnprinsipper som alltid skal ligge til grunn.
Vi lever i et samfunn der utseende får mer og mer betydning, og et pent ytre signaliserer vellykkethet. I tillegg har vi noen steder en markedssituasjon som kan være pressen
Gå til mediet

Flere saker fra Den norske tannlegeforenings Tidende

Problemstillinger Etikkrådet har møtt i senere år har tydeliggjort et behov for en ny tilnærming til etikken i tannlegefaget. Dagens regelverk har store utfordringer fordi:
På nyåret fikk NTF Student et helt nytt styre og ny leder. Studentlederen skal være synlig i både samfunnsdebatten og i foreningsarbeidet, og deltar som studentenes stemme i interne og eksterne fora og debatter. Som fremtidens tannleger blir studentforeningen også en viktig brikke når NTF skal være med å meisle ut politikk og føringer for fremtidens tannhelsetjeneste.
I privat sektor er det få tannleger som er ansatte arbeidstakere. De aller fleste er selvstendig næringsdrivende og har samarbeidskontrakter. Forskjellene er store og det er fordeler og ulemper med begge løsninger.
Antibiotikaresistens er en alvorlig helsetrussel mot menneskeheten og kan også føre millioner flere mennesker inn i fattigdom. FN maner til global innsats, skriver forskning.no.
Mennesker med psykiske lidelser har generelt dårligere kosthold, kortere levealder og høyere dødelighet av hjerte- og karsykdom enn de uten psykiske lidelser, kommer frem i et nytt notat fra Folkehelseinstituttet.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt