Kjøkkenskriveren
12.06.2018
De fleste kan navnet på en håndfull norske potetsorter. Men visste du at det i Norge produseres jordbær på minst ti ulike sorter? Det er på tide å bli kjent med de frodige og lett rødmende søstrene Malwina, Polka og Saga.
Jordbær, slik vi kjenner dem i dag, er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Ville jordbær har vært kjent i Europa siden romertiden. Kommersiell dyrkning startet allerede på begynnelsen av 1800-tallet.
Det tar omtrent ti år å utvikle en ny sort jordbær optimalisert for norske forhold. Hvert år testes det ut 4000 ulike sorter, men bare et fåtall kommer ut på markedet. Det er mye som skal klaffe for å kunne trives i norske forhold; Jordbærene må først og fremst smake godt, men de skal også være motstandsdyktige mot sykdommer, som for eksempel meldugg. Plantene må være hardføre, evne å overvintre og de må være plukkevennlige.
HJEMMELAGET JORDBÆRSYLTØY
Hjemmelaget jordbærsyltetøy gir deg smaken av norske jordbær hele året. Bland jordbær og sukker til frysetøy eller lag et snarkokt syltetøy i gryte.
INGREDIENSER:
1 kg jordbær 250 gram sukker INGREDIENSER:
1 lime 8 ts brunt sukker 12 blader frisk mynte 8 cl blank rom 16 jordbær 16 isbiter 6 dl kullsyreholdig vann, eks. club soda
FRAMGANGSMÅTE:
Skjær lime i båter. Fordel dem i drinkglass, ha i et par ts sukker og mynteblader. Mos det sammen med en skje eller baksiden av en sleiv.
Ha rom i glassene og rør godt til alt sukkeret er oppløst.
Del jordbær i båter, og ha noen båter i hvert glass. Knus dem lett med skjeen.
Fyll glasset halvfullt med isbiter, ha i resten av jordbærene og et par hele mynteblader.
Fyll på med kullsyreholdig vann, for eksempel en club soda.
TIPS:
Ønsker du drikken alkoholfri, erstatt rom med litt ekstra club soda (alternativt litt sitronbrus).
4 P
Gå til medietDet tar omtrent ti år å utvikle en ny sort jordbær optimalisert for norske forhold. Hvert år testes det ut 4000 ulike sorter, men bare et fåtall kommer ut på markedet. Det er mye som skal klaffe for å kunne trives i norske forhold; Jordbærene må først og fremst smake godt, men de skal også være motstandsdyktige mot sykdommer, som for eksempel meldugg. Plantene må være hardføre, evne å overvintre og de må være plukkevennlige.
HJEMMELAGET JORDBÆRSYLTØY
Hjemmelaget jordbærsyltetøy gir deg smaken av norske jordbær hele året. Bland jordbær og sukker til frysetøy eller lag et snarkokt syltetøy i gryte.
INGREDIENSER:
1 kg jordbær 250 gram sukker INGREDIENSER:
1 lime 8 ts brunt sukker 12 blader frisk mynte 8 cl blank rom 16 jordbær 16 isbiter 6 dl kullsyreholdig vann, eks. club soda
FRAMGANGSMÅTE:
Skjær lime i båter. Fordel dem i drinkglass, ha i et par ts sukker og mynteblader. Mos det sammen med en skje eller baksiden av en sleiv.
Ha rom i glassene og rør godt til alt sukkeret er oppløst.
Del jordbær i båter, og ha noen båter i hvert glass. Knus dem lett med skjeen.
Fyll glasset halvfullt med isbiter, ha i resten av jordbærene og et par hele mynteblader.
Fyll på med kullsyreholdig vann, for eksempel en club soda.
TIPS:
Ønsker du drikken alkoholfri, erstatt rom med litt ekstra club soda (alternativt litt sitronbrus).
4 P


































































































