AddToAny

Små fagbibliotek og Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023

Små fagbibliotek og Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023
Det er mange små fagbibliotek som mister ressurser ved omorganisering eller opplever at oppgaver blir flyttet.
Det kan være vanskelig å være alene som fagperson i biblioteket uten noen å diskutere prioriteringer med eller hvorvidt man skal kjempe for de oppgavene som fjernes. Ofte vet bibliotekarer at de besitter kompetanse som gjør dem best egnet til oppgavene ved at de kjenner landskapet og vet hvor de finner informasjon. Erfaring med bruk og administrasjon av informasjonssystemer er i dag også en fordel som bør brukes til det beste for små institusjoner. Men hvordan få det til? Kan den nye strategien hjelpe?

Det er altså kommet en ny nasjonal bibliotekstrategi (heretter kalt bibliotekstrategi), som denne gangen også skal favne fagbibliotek. Men de få setningene som står om fagbibliotek gir dessverre få retningslinjer. I tillegg har det kommet signaler fra regjeringen (kronikk Erna Solberg i Dagens Næringsliv 14.12.19), men igjen er det lite for oss bibliotekarer i små fagbibliotek. Hovedfokus er å lære opp brukere til å lese hva som er sant og usant på nettet. Dette er selvsagt også et viktig fokus for små fagbibliotek, men i tillegg forvalter vi samlinger som bør digitaliseres for ikke å forsvinne. Samlinger som viser utviklingen innen forskjellige fagområder i Norge, fra utvikling av vannkraft til utvikling av norsk utenrikspolitikk.Så om bibliotekstrategien ikke ser de mange små fagbibliotekene i Norge, fikk den tankene til å spinne. Finnes det likevel muligheter?

Krav om å være produktiv, tidspress og manglende mulighet til å opprettholde viktig kompetanse gjør hverdagen vanskeligere. Bibliotekene sliter med å opprettholde status i institusjonen, som igjen kan medvirke til at oppgaver blir flyttet. Det kan være tungt å gi slipp på oppgaver, og vanskelig å få et overblikk over hvordan man skal prioritere. Så hva skal man prioritere, og ikke minst, hvordan får man det til? Kanskje kan denne artikkelen gi noen idéer og nye incentiver for større bibliotekinstitusjoner til å bidra.

Fagbibliotekarer har en variert og spennende arbeidshverdag. I et stort bibliotek kan man fordype seg i oppgaver som f.eks. anskaffelse av litteratur eller registrering i bibliotekkatalogen. I små fagbibliotek er dette bare to av mange oppgaver og man må lage seg rutiner som forenkler arbeidet mest mulig. I tillegg er det viktig med gode nasjonale systemer som også inkluderer små fagbibliotek. For eksempel er den nye fjernlånsrutinen N

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

I tjue år har epostlista Biblioteknorge vært en felles arena for hele biblioteksektoren. I slutten av august besluttet Nasjonalbiblioteket, som driftet postlista, å stenge tjenesten på kort varsel.
Bok og bibliotek 10.09.2020
Hvilken rolle skal bibliotekene spille i krisesituasjoner? Det er et tema som har blitt en del diskutert på feltet.
Bok og bibliotek 08.09.2020
Med tonene til Jens Bjørneboes sterke dikt om Hiroshima, gikk startskuddet på Deichmann Bjørvika for Hiroshima-markeringen, nøyaktig kl 8.15 - 75 år etter at atombomben ble sluppet over Hiroshima.
Bok og bibliotek 07.08.2020
Bok og Bibliotek har lansert nye digitalutgaver, som er digitale versjoner av det trykte bladet. Foreløpig ligger kun årets tre utgaver ute. Du finner digitalutgavene her:
Bok og bibliotek 06.07.2020
Sofi Oksanen forteller om mennesker som blir sendt til Sibir av Sovjet-myndighetene, som spionerer for nazistene, som jobber for kommunistene, som kjemper i motstandsbevegelsen.
Bok og bibliotek 03.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt