Ren Mat
07.09.2021
Tre gründere tok over et nedlagt fabrikklokale i havgapet. Nå har de tatt ordføreren i hånda på at de skal redde kommunen.
I DET ÅPNE, værbitte landskapet blant piskende bølger og sterk vind, ligger det øyboerne kaller for landsbyen i havet. Øya er landets vestligste kommune med litt over 500 innbyggere. Stående på norsk jord har vi aldri vært nærmere Skottland, whiskyens moderland.
I flere generasjoner har kystfolket på Fedje levd av fiske, fiskeforedling og hermetikkproduksjon, næringer som med årene har sakket akterut. Nå fyres det hardt i kobberkjeler i et gammelt fiskefryseri, og lukten av fisk er byttet ut med flasker og fat med sprit.
Ingen av gründerne hadde tidligere erfaring med å lage brennevin. Sjefsdestillatøren bor i en campingvogn inne i et lagerhus, og i dette destilleriet er det kun kvinner som har fått lov til å investere. Feddie Ocean Distillery er i dag eid av 121 kvinnelige investorer.
Norsk brennevinsproduksjon har de siste årene hatt enorm vekst. I 2005 fikk man lov til å destillere og brenne privat, etter omtrent 80 år med statlig monopol. Frem til da var det kun Vinmonopolet som fikk lov til å produsere og destillere brennevin i Norge. På relativt kort tid etter frislippet har norske brennevinsprodusenter rukket å gjøre det svært bra, og flere viser nå muskler mot større internasjonale produsenter.
Vi møter Therese «Tessa» Storebø Østervold mens hun er ute i skogen og plukker granskudd. Det er lite som minner om London, asfaltjungelen ginen først ble kjent i.
- Mottakelsen har vært helt fantastisk. Det er nesten et mirakel, for det er mange gudfryktige avholdsfolk her ute, ler hun.
Hun er destillatør, markedsfører og «potet» hos Feddie, og har lang fartstid som konkurransebartender og bargründer. Det er hun som har laget «Nine Sisters», som tidligere i år vant den høythengende gullmedaljen for beste gin i London Spirits Competition.
- Jeg var en forferdelig dyktig bartender, ler Østervold. - Jeg har vært med i store internasjonal
Gå til medietI flere generasjoner har kystfolket på Fedje levd av fiske, fiskeforedling og hermetikkproduksjon, næringer som med årene har sakket akterut. Nå fyres det hardt i kobberkjeler i et gammelt fiskefryseri, og lukten av fisk er byttet ut med flasker og fat med sprit.
Ingen av gründerne hadde tidligere erfaring med å lage brennevin. Sjefsdestillatøren bor i en campingvogn inne i et lagerhus, og i dette destilleriet er det kun kvinner som har fått lov til å investere. Feddie Ocean Distillery er i dag eid av 121 kvinnelige investorer.
Norsk brennevinsproduksjon har de siste årene hatt enorm vekst. I 2005 fikk man lov til å destillere og brenne privat, etter omtrent 80 år med statlig monopol. Frem til da var det kun Vinmonopolet som fikk lov til å produsere og destillere brennevin i Norge. På relativt kort tid etter frislippet har norske brennevinsprodusenter rukket å gjøre det svært bra, og flere viser nå muskler mot større internasjonale produsenter.
Vi møter Therese «Tessa» Storebø Østervold mens hun er ute i skogen og plukker granskudd. Det er lite som minner om London, asfaltjungelen ginen først ble kjent i.
- Mottakelsen har vært helt fantastisk. Det er nesten et mirakel, for det er mange gudfryktige avholdsfolk her ute, ler hun.
Hun er destillatør, markedsfører og «potet» hos Feddie, og har lang fartstid som konkurransebartender og bargründer. Det er hun som har laget «Nine Sisters», som tidligere i år vant den høythengende gullmedaljen for beste gin i London Spirits Competition.
- Jeg var en forferdelig dyktig bartender, ler Østervold. - Jeg har vært med i store internasjonal