AddToAny

SLIK KAN VI EVALUERE OG OPTIMALISERE GJØDSLINGEN

Beregning av nitrogenbalanse og -utnytting vil gi riktigere gjødsling og spare kostnader. Men det krever registreringer på skiftenivå.
Nitrogen (N) er det kvantitativt viktigste næringsstoffet for plantevekst, og tilføres jorda som handelsgjødsel, organisk gjødsel (hovedsakelig som husdyrgjødsel) og fra nitrogenfikserende bakterier. Større mengde tilført enn tatt ut gjennom planteveksten gir et overskudd, og mulig tap av N til miljøet enten i form av nitratavrenning eller lystgass. Men et lite overskudd er nødvendig for å sikre rotutvikling og for å bygge organisk materiale i jorda. Et bufferlager er også viktig og kan utnyttes i perioder med gode vekstforhold og som et tilskudd i gjenleggsåret. I grovfôrproduksjonen utgjør kostnaden til handelsgjødsel og spredning av husdyrgjødsel 30-35 prosent av grovfôrkostnaden, og en høy utnyttelse av nitrogenet er derfor av stor økonomisk betydning. Ved gjødsling av eng skal nitrogenet dekke behovet både til avling og til å oppnå tilstrekkelig proteininnhold.

Viktig å måle N-effektivitet og N-balanse
Grunnlaget for gjødselstyrken er gjødselplanen og et viktig prinsipp er balansert gjødsling. Det betyr at det skal være er et samsvar mellom N tilført og N bortført via avlingen. I utgangspunktet høres det enkelt ut, men vi vet at utnyttelsen av N er påvirket av agronomiske, driftstekniske og klimatiske forhold. Det er to variabler som benyttes for å vurdere effekten av N-gjødslingen. Det er N-balanse (NB) som er differansen mellom N tilført og N bortført, uttrykt som kg N per dekar (daa). Den andre er nitrogenutnytte
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

I kommunane Sogndal og Luster har me nokre produsentar som kastrerer oksekalvane sine, og ved å ta dette grepet, kan dei tømma fjøsen om sommaren og sleppa kastratane på utmarksbeite saman med resten av flokken.
BUSKAP 05.04.2024
Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.
BUSKAP 05.04.2024
De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.
BUSKAP 05.04.2024
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
BUSKAP 05.04.2024
En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp.
BUSKAP 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt